Bohemian Rhapsody

Bohemian Rhapsody Zdroj: Twentieth Century Fox Film Corporation

Film Bohemian Rhapsody rozpoutal šílenství v Česku, Jižní Koreji a Japonsku. Proč právě tam?

Přestože životopisný film Bohemian Rhapsody o zpěvákovi skupiny Queen Freddiem Mercurym nezískal u nás ani ve světě po své premiéře v listopadu loňského roku od kritiků prvotřídní hodnocení, dokázal v některých zemích vyvolat doslova divácké šílenství. Například v Česku. A pozoruhodné je, že fanaticky kladné reakce získává od návštěvníků například také v Jižní Koreji a Japonsku. Proč právě v těchto zemích?

Po divácích se v případě Bohemian Rhapsody nakonec „probrali“ i kritici a snímek získal před několika dny dvě prestižní ocenění – Zlatý glóbus za nejlepší film v kategorii drama a další glóbus pro Ramiho Maleka (představitele Mercuryho) jakožto nejlepšího herce. Zajímavé ale je, že ne všude ve světě se film stal naprostým trhákem. Ve Velké Británii, odkud skupina Queen pochází, se žádné šílenství kolem snímku neodehrálo. To bují jen v některých zemích. A má to své zcela specifické příčiny.

Znovuzrození modly nastartovaly sociální sítě

Například v České republice měla Bohemian Rhapsody k 6. lednu na svém kontě tržby přes 174 milionů korun a 1,14 milionů diváků. Je to fantastický a nečekaný úspěch, protože v tržbách jde v porevoluční době od roku 1990 o druhý nejlepší výsledek jakéhokoli filmu (ač musíme brát v úvahu podstatnou změnu cen vstupenek, které jsou stále dražší). Větší tržby měl jen Avatar v roce 2009, a to přes 213 milionů korun. Ani to by ale pro Queen a Mercuryho nemusela být nezdolatelná hranice. Pokud jde o počet diváků, dostal se už film do tuzemské porevoluční první desítky a zřejmě se dostane i do první pětky. U hudebního snímku je to nebývalé.

Ještě větší šílenství se kolem Bohemian Rhapsody rozpoutalo v Jižní Koreji. Celosvětově má snímek zatím tržby kolem 750 milionů dolarů, ale celou desetinu z toho dosáhl právě v Koreji. Prodalo se tam už neuvěřitelných 10 milionů lístků do kin, přitom Jižní Korea má jen 51,5 milionů obyvatel. Film propagovali místní hudebníci a zpěváci, televize i všechna další média. V posledních měsících vyšly v Jižní Koreji stovky článků o Mercurym. Stal se z toho jakýsi fetiš. Staronová modla byla stvořena a vše – za vydatné pomoci sociálních sítí – dosáhlo neuvěřitelných rozměrů.

V Japonsku se o filmu Bohemian Rhapsody diskutuje neustále a všude – od kaváren až po Facebook. Na Nový rok ho v kině viděl i konzervativní premiér Šinzó Abe. V některých multiplexech prodávají zlevněné vstupenky, když přijdete na promítání v tričku, na kterém je skupina Queen či Freddie Mercury. Jak připomínají hudební kritici, Queen byla v zemi vycházejícího slunce vždy populárnější kapela než legendární Led Zeppelin. Prostě zde nemá moc zásadních konkurentů a to se teď najednou opět připomnělo.

U filmu se dokážou odvázat i Japonci

Skupina Queen je sice po dlouhá desetiletí superhvězdou hudebního nebe, ale samotný Freddie Mercury zemřel již v roce 1991. V Česku, Koreji i Japonsku se přesto projevila až fanatická přízeň mnoha lidí k Mercurymu. Něco, co je neobvyklé i ze společenského a sociologického hlediska. Na film proto chodí někteří lidé opakovaně, tím se čísla návštěvnosti zvedala i po několika týdnech. Je to jakési vyjádření trvalé podpory vysněnému idolu, který už dávno není mezi námi. V Japonsku se dokonce stává, že diváci, kteří jsou zde jinak hodně spořádaní, u některých písní při filmu Bohemian Rhapsody vstanou, zpívají a tancují. To bylo něco naprosto nezvyklého.

Kromě obrovské kvality mnoha hitů skupiny Queen je společenským fenoménem i životní osud samotného Mercuryho. Je v tom kus nostalgie, piety, ale i sounáležitost s tím, že zemřel na důsledky nemoci AIDS. Mnoho spekulací také provází jeho sexuální orientaci. Někteří tvrdí, že byl otevřený gay, jiní hovoří o bisexualitě. On sám to nikdy pořádně nevysvětlil. A tak toto téma i po mnoha letech stále láká ke spekulacím, k tomu, aby ho někdo stále řešil a zkoumal.

Freddie Mercury si navíc jako málokdo v moderním hudebním světě dokázal podmanit při koncertech své publikum – byla to prostě vždy fantastická jízda, u které se lidé bavili, tančili, zpívali, hopsali, křičeli, mohli se vyřádit. Zpěvák k tomu nepotřeboval žádné zvláštní vedlejší prostředky, jen svůj úžasný hlasový rozsah.

Film Bohemian Rhapsody se tedy stal i v Česku zvláštním společenským fenoménem, který by stálo za to prozkoumat víc. Protože na podobnou věc nestačí zjednodušené filmové kritiky. V případě tohoto snímku se totiž vše odehrálo zcela jinak, než si kdo dokázal představit.

Mary Austin: Kdo je bývalá snoubenka Freddieho Mercuryho >>>