Porod dle vlastního přání

Porod dle vlastního přání Zdroj: Facebook

Očima libertariána: Petice za porodní domy a centra

Moje známá podepsala petici požadující porodní domy a centra. Není sice moc jasné, kdo petici organizuje a komu má být určena, ale předpokládejme, že se nejedná pouze o sběr kontaktů zainteresovaných osob. Já ji nepodepíšu. Proč?

Ne že bych nechtěl, aby rodičky, které chtějí, mohly rodit v prostředí dle své volby. Jako libertarián věřím, že každá matka chce pro sebe a své dítě to nejlepší a pokud nejsou indicie o opaku, řídím se zásadou Aliena ne cures (O cizí se nestarej). Život je nebezpečný a končí vždy smrtí, často i v důsledku špatného rozhodnutí někoho, kdo to myslel dobře.

Nepodepíšu tu petici, protože (jak je v moderním státě s přebujelou demokracií už zvykem), řeší důsledek, nikoliv příčinu. Příčina je totiž jasná – někdo si troufá určovat, kde a jak má žena rodit. Systém je stále stejný – stát vezme všem peníze a pak začne rvačka o to, jak se použijí. Proto jsou lidi rozhádaní, proto si politici můžou hrát se zájmovými skupinami. O tom, že vzniká korupční prostředí ani nemluvě…

Odluka!

Takže mám řešení. Proveďme odluku zdravotnictví od státu. Stát nás nemá co léčit (ani nás dopravovat, kulturnit, vzdělávat či přepravovat nám poštu, vařit pivo, pěstovat lesy a milion dalších věcí, které dělá).

Ať se stará o to, co má v popisu práce. Ať nás brání, ať spravedlivě a rychle soudí, ať zasahuje až když někdo (obrazně řečeno) umírá hlady. Ale ať neurčuje, kdo má jak rodit. To ať si každý rozhodne a zaplatí sám. Kdyby nás stát neodíral až na kost, měl by na to každý.

Autor je zakladatelem Libertariánského institutu.