Miloš Zeman vede informační válku proti vlastní zemi

Miloš Zeman vede informační válku proti vlastní zemi Zdroj: Foto Aha! – Martin Hykl, Miloš Schmiedberger, ara

Prezident Zeman vede informační válku proti vlastní zemi

Ve vědě, a v psychologii zvlášť, je velmi účinnou metodou analýza produktu. To znamená, co vytvoří/řekne/udělá sledovaný objekt. Když se podíváme na dva nejdůležitější výroky Miloše Zemana z hlediska bezpečnosti státu, vypadá to, že vede proti zemi, jíž je prezidentem, informační válku.

Když se podíváme na ty nejdůležitější, nikoliv symbolické (korunovační klenoty, Kajínek atd.) výstupy pana prezidenta, musíme se trochu leknout. Nejdůležitější jsou samozřejmě ty výroky a činy prezidenta, které zásadním způsobem ohrožují státní bezpečnost. A ty jsem za letošek napočítal tři. Všechny jsou alarmující.

Lhát v neprospěch vlastní země

První dva letošní zásadní státobezpečnostní akty Miloše Zemana nastaly s causou Novičok. A Británii byl - s největší pravděpodobností Kremlem - otráven Putinovi nepřátelský agent Skripal. K vraždě byl použit bojový nervový jed vyvinutý v Rusku, zvaný novičok, A-234. V TV Barrandov sdělil podrobnosti ze zprávy Bezpečnostní informační služby, u které si objednal informace analýzu k tématu novičok. „V listopadu minulého roku ve Výzkumném vojenském ústavu ministerstva obrany v Brně byl testován nervově paralytický jed označovaný jako A 230.“ Zároveň řekl, že Vojenský výzkumný ústav i Státní úřad pro jadernou bezpečnost tvrdí, že tento jed nebyl novičok.

Zeman ale věří zprávě Vojenského zpravodajství. V ní se podle Zemana říká: „Protože vojenské obranné zpravodajství je v této problematice blíže než například BIS, tak jsem přihlédl k jeho názoru a udělal jsem si závěr, že byl u nás testován a vyráběn novičok. Byť v malém množství a potom zničen.“ Prezident jednak zásadním způsobem zpochybnil práci tajné služby, což je strašlivý faul se státobezpečnostními důsledky. Ohrozí to věrohodnost služby v očích zahraničí. Pak ale třeba dodat to ještě důležitější: Skripal byl otráven jeden s názvem A-234. Prezident v neprospěch vlastní země lhal.

Ve čtvrtek 6. prosince 2018 ve stejném mediu Zeman opět napadl tajnou službu země, jíž je prezidentem: „Doufám, že neprozrazuji jiné státní tajemství než tajemství o neschopnosti BIS. Za šest let není jediný údaj o tom, že by se podařilo odhalit byť jen jediného ruského nebo čínského špióna,“ řekl. „Jsou to čučkaři. Protože tam, kde mají najít teroristu, a on opravdu existoval, a ostatně i Národní centrála pro odhalování organizovaného zločinu říká, že u nás jsou teroristé, tam ho nenašla.“ Opět zcela nepřijatelný faul zpochybnění vlastní tajné služby. Přesně to, co by dělal agent nepřátelské velmoci - v tomto případě Ruska. 

Nebo ethanol?

Pana prezidenta nelze samozřejmě apriorně podezírat z toho, že pracuje jako agent ve prospěch cizí nepřátelské velmoci, jmenovitě Ruska. Vzhledem k množství alkoholických nápojů, jejichž zkonzumování uvádí v řadě svých veřejných prohlášení, nelze samozřejmě vyloučit i řadu dalších možností. Lze se například domnívat, že je Miloš Zeman skutečně upřímně přesvědčen, že ví všechno lépe než všichni, a to včetně BIS. Stejně tak nelze vzhledem ke známým účinkům chronické dlouholeté konzumace destilovaného alkoholu vyloučit možnost, že proruské jednání Miloše Zemana způsobuje skutečnost, že si pamatuje, že byl Rusku, nebo že se mu líbí, že tam mají vycpaného Lenina. To by však mohl konstatovat jen odborník po důkladném vyšetření pana prezidenta, a tak úvahy na toto téma jsou stejně hypotetické a nepodložené jako spekulace o tom, zda je agentem Kremlu. 

Abych nebyl nařčen z podujatosti, tak několik citací. „Informační válka je činnost, jejímž cílem je získání výhody nebo převahy nad soupeřem. Psychologická válka - její součást - se soustředí na ovlivnění jednání nepřátelských subjektů. Cílem je předání informací, dezinformací a podnětů, které mají ovlivnit emoce, motivy či uvažování s cílem dosáhnout požadovaného chování vlád, organizací, skupin a jednotlivců.“, říká (omlouvám se) Wikipedie. „Agenti vlivu jsou často vrcholem operativní rozvědně-podvratné činnosti. Mají obvykle jen zcela výjimečně prokazatelné spojení s protivníkem. Za vlivového agenta je považován člověk vyznávající hodnoty a ideologii země protivníka, který je šíří u sebe doma“. (koloseo.info). „Ale abychom nezůstali u zatuchlých tuzemských zdrojů: „Agent vlivu: Osoba, která pracuje v rámci vlády nebo médií cílové země a má vliv na národní politiku“, říká server spymuseum.org

Analýza výroků pana prezidenta ukazuje, že proti naší zemi - té, jíž je prezidentem - vede informační válku. Nevíme, zda jako agent vlivu Ruska, nebo ruské vodky. Ale systematické nepřátelské činy - výrok prezidenta je čin - proti vlastní zemi to jsou.