Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Prezident útočí na BIS. Tlachá, nebo pracuje pro Rusy? To by měla tajná služba zjistit

Prezidenta každou chvíli někdo podezírá z afinit k Rusku, které překračují běžnou hranici vztahu mezi evropskými státy. Občas bývá podezírán z přímé proruské činnosti. Vyvolávají to jeho četné neobvyklé kroky, jimiž jako by ta podezření stvrzoval a jako by vyvolával dojem, že je spíše prezidentem Rusů než Čechů.

Hodně daleko zašel prezident v posledních dnech. Napadl BIS z neschopnosti a o jeho pracovnících se vyjádřil podivným slovem „čučkaři“. Konkrétní výtkou byly informace BIS o roli ruských tajných služeb v ČR. To prezident zpochybnil, jako by sám byl tajnou službou, která do toho vidí. Aby prezident veřejně kritizoval tajné služby státu, je neobyčejně neobvyklé, ba myslím, že se to dosud nestalo.

Tajná služba je věc delikátní, pro bezpečnost státu tuze důležitá. Pokud pracuje špatně, je to pro náležité orgány státu podnětem k aktivitě sice také tajné, nikoliv ale ilegální. Že by kvalitu tajné služby zlepšoval prezident veřejnou a patrně i laickou kritikou, může si myslet opravdu snad jen Zeman.

Na to nemusí být člověk špičkovým politikem, aby si uměl představit, že poměry v tajné službě se rozebírají tajně na tajných místech a že přednosti i nedostatky i různá zlepšení tajné služby jsou také tajná. Prezident si to asi představit neumí. Je stržen svou bezmeznou tlachavostí, ne-li ovšem něčím horším, když tak aktivně nabourává pověst BIS zejména ve prospěch Rusů?

Zašel příliš daleko a doufejme všichni, že se i on konečně ocitl v hledáčku BIS, která by měla oddělit jeho tlachavost od té ještě horší možnosti. V případě tlachavosti by měl být důrazně varován orgány státu, aby od toho upustil, v druhém případě by orgány státu měly začít jednat tak, jak se v podobných případech jedná. Ne přes to, že jde o prezidenta, ale právě proto, že jde o prezidenta. Havel napsal v jedné své hře, že se virus zabydlel přímo ve skladu antibiotik. To sedí.