Bitcoin - ilustrační foto

Bitcoin - ilustrační foto Zdroj: pixabay

Bitcoin spadl. Ve skutečnosti se mu ale nikdy nedařilo víc. Jak to s ním dnes doopravdy je?

V lednu oslavíme 10 let od spuštění Bitcoinu a je otázka, jestli se bude slavit. Na jednu stranu z ničeho vzniklo něco velkolepého, fungujícího a konec konců i drahého. Jeden Bitcoin se nyní obchoduje za více než 4000 dolarů. Na stranu druhou to je o 50 procent méně, než před půl rokem a o 80 procent méně, než před rokem. Bitcoin spadnul.

Světová média se začala předhánět v tom, kdo se dříve poplácá po zádech za to, že to předvídal. Ostatně to není tak těžké. Velkých předpovědí krachu Bitcoinu bylo už podle serveru Bitcoinobituaries.com minimálně 322.

Není to ale tak jednoduché. Pojďme se podívat proč. Důvodů je hned několik.

Bitcoin je pořád hodně drahý

Upřímně, 4000 dolarů? Kdo to čekal v roce 2010? 2012? 2014? Nebo klidně i 2016? Nikdo. Ani na začátku roku 2017 by to prakticky nikoho nenapadlo. Pořád jsme tedy dost vysoko oproti historii. Bitcoin je dnes o téměř 500 procent výš než před dvěma roky.

Takhle smrt nevypadá. Bitcoin odmazal rok a kousek historie své ceny. Rok a pár měsíců, to není nic neobvyklého. Amazonu to trvalo 10 let! Mezi roky 1999 a 2009 Amazon, ten Amazon, o kterém dnes všichni mluví, jen odmazával ztrátu, kterou získal v bublině na konci 90. let. Deset let. Proč by měl Bitcoin umřít,když ztratil jen rok a pár měsíců?

Jasně, není to akcie, není to cenný papír. Je to něco, co by rádo bylo měnou. To ale nemění nic na tom, že odmazaný rok je naprosto nesmyslný ukazatel toho, jestli něco zemřelo, nebo ne.

Bitcoin se vyplatí nakupovat v době největších propadů, cenové dno lze ale odhadnout stěží >>>

Drastické dopady

Někoho to ale vždycky bolí. A v případě Bitcoinu jsou to na prvním místě těžaři, obzvláště ti, kteří si vytěžené Bitcoiny nechávají. Vytěžit Bitcoin se vyplatilo, protože elektrická energie, kterou jste k tomu museli vynaložit, byla levnější, než bitcoiny, které jste mohli prodat. A tak se zuřivě těžilo. Dnes je to mnohem těžší. Elektřina je stejně drahá, ale Bitcoin stojí méně.

Těžaři hromadně zavírají své obchody. Je to pro každého smutný a nezáviděníhodný příběh, který ale nechci moc popisovat. Důležité je, že to ukázalo, jak skutečně funguje bitcoinové ekonomika.

Mnoho článků dokonce v prestižních světových akademických časopisech tvrdilo, že Bitcoin a další kryptoměny časem zahltí svět skleníkovými plyny a způsobí nezvratitelnou katastrofu.

Nyní víme, že těžaři s padající cenou svoje stroje prodávají. Není to tedy nic daného. Zjevně jsme se poučili, že na ceně záleží. Pokud je odměna za vytěžení bloku 12,5 BTC a každý stojí 100 tisíc korun, potom je jasné, že nedává smysl pálit víc než 1,25 milionu korun za 10 minut. Když cena Bitocinu neporoste rychleji, než bude klesat odměna za těžbu, potom se žádný ekologický poplach spouštět nemusí. Alespoň to teď vidíme přímo v akci.

Poplatky… odpovídají realitě

Další odměnou jsou poplatky, které se vyšplhaly na konci minulého roku tak vysoko, že za jednu kávu člověk snadno zaplatil desítky či stovky korun navíc. Ukázalo se, že Bitcoin má omezení.

Ale nejsou to omezení, která bychom dříve neznali. Jasně, že je Bitcoin dražší a pomalejší, než současné peníze. Místo zprávy na jedno místo posíláte informaci na deset tisíc různých počítačů. To musí být dražší a pomalejší. Z definice.

Nemusí tomu tak ale být navždy. Zatímco Bitcoin spokojeně padal z 20 tisíc na 4 tisíce dolarů, rostla v bitcoinové síti nadstavba, která umožňuje prakticky bezplatné a instantní platby, které si stále ponechávají vlastnosti velké bezpečné decentralizované sítě Bitcoinu.

Takzvaný Lightning Network narostl za poslední rok doslova nekonečněkrát. Protože před rokem ještě prakticky neexistoval. Nyní dokáže obsloužit transakce zablokované ve výši 2 milionů dolarů. Okamžitě a s minimálním poplatkem.

Před rokem to nefungovalo. To je potřeba si uvědomit. Bitcoin se posunul obrovsky dopředu, i když to nereflektuje cena. Ale možná reflektuje. Možná tohle byl růst ze 2 tisíc na 4 tisíce, zatímco všechno ostatní byla jen bublina…

Trh se čistí 

Na trhu se objevila hromada podivných projektů a je pravda, že si bitcoinové odvětví potřebuje odpočinout a očistit se od nich.

Nejprve začaly vznikat různé klony Bitcoinu, které nedávaly žádný smysl, jen se vtipně jmenovaly. Některé z nich uspěly, jako je Dogecoin nebo Litecoin, ale téměř všechny zemřely.

V druhém kole se objevily chytřejší návrhy. Ethereum. Rostly, sílily a padaly. Dodnes je otázka, jaký mají smysl, otevřená. Většina z nich skončila, i když některé projekty zůstaly. Bitcoin přežil i to.

Ve třetím kole přišla ICO, tedy úpisy tokenů k různým krypto-projektům. A po hromadném růstu ceny tokenů zase spadly. Většina z nich a prakticky k nule. Spousta se ještě drží, ale je to, jak se říká, zuby nehty.

Bitcoin neskončil, Bitcoin trvá

Kryptoměny jsou na rozdíl od těchto „blockchainových projektů“ jiné. Naštěstí. Pořád jde o snahu o „měny“, takže si určitou hodnotu drží, i když rostou a padají. A právě v pádu se ukázalo, že Bitcoin není zas tam špatnou volbou, jelikož patřil mezi pár kryptoměn, které padaly nejméně.

Je otázka, jak se bude cena Bitcoinu vyvíjet dál. Nejhorší varianta? Cena je pořád obrovská, takže může klidně padat k nule. Na druhou stranu se z bitcoinu už teď stal historický sběratelský kousek, vytěženo jich je zatím jen 17 milionů, přičemž maximum je 21 milionů. A dost možná je několik milonů ztracených. I kdyby nakonec Bitcoinů bylo v oběhu třeba 15 milionů, bude to dost málo i na obyčejný sběratelský artikl. Bitcoin by i při nejhorším scénáři měl svou cenu.

Ale má mnohem větší potenciál.

Kdyby dnes klesalo množství míst, kde lze Bitcoinem platit… Ale ono roste. I kdyby klesalo množství bitcoinových směnáren, burz a automatů.. Ale ono roste. I kdyby se Bitcoin přestal vyvíjet… Ale vyvíjí ho nejvíc lidí v historii. I kdyby se o něm přestalo mluvit…

Ale mluví se o něm pořád a infrastruktura a ekosystém se zlepšují a rostou. I kdyby nic z toho nebyla pravda, Bitcoin přežije. S tím vším má navíc potenciál růst.

Máme hardwarové peněženky, máme místa, kde lze Bitcoinem platit, máme směnárny a burzy, máme mnohem víc, než jsme měli před rokem. V tomhle se Bitcoin nepropadá, naopak roste.

Ti z nás, kteří zažili propad na přelomu let 2013 a 2014 si vzpomenou na úplně stejný příběh.

Bitcoin není mrtvý. K tomu má daleko.

Autor je hlavní ekonom Roklen a autor první české knihy o Bitcoinu.