Premiér Andrej Babiš komentoval v italském Palermu kauzu svého syna Andreje mladšího

Premiér Andrej Babiš komentoval v italském Palermu kauzu svého syna Andreje mladšího Zdroj: Reprofoto ČT24

Andrej Babiš pořádá hon na svou vlastní rodinu. Je to odporný hyenismus

Téměř určitě jste během úterý zaznamenali počin reportérů Seznam zpráv ze Švýcarska, kde se setkali s Andrejem Babišem mladším. Čapí hnízdo, podepisování neznámých dokumentů, únos, Krym, nemoc, reakci Babiše seniora, vládních i opozičních politiků a tak dále. Krom toho, že nové informace jsou zase o něco neuvěřitelnější než ty dosavadní, muselo snad každému alespoň trochu příčetnému člověku být Babiše juniora normálně lidsky líto. 

Místopředseda ANO a vicepremiér Richard Brabec to na včerejší tiskovce rozvedl po svém: Práci novinářů označil za hyenismus. „Pokud se vám tento způsob nakládání s člověkem, který je indisponován, líbí, tak to je něco, s čím my nemůžeme souhlasit,“ řekl ministr životního prostředí. „Představte si, že by šlo o vaše dítě,“ dodal později.

V podobném duchu pak pokračoval Babiš senior, jenž v tu dobu byl na konferenci v Palermu (opravdu tam). „Myslím, že všichni rodiče, kteří mají podobné trápení s dětmi, mě určitě pochopí, protože každý rodič udělá pro své děti všechno, a já jsem ochoten za život a zdraví všech mých čtyř dětí položit i život,“ prohlásil Babiš, jenž pak bůhvíproč řekl, že jeho dcera má bipolární poruchu. Chvíli se dokonce zdálo, že se premiér rozpláče, ale nakonec se mu to nepodařilo. Podle něj je to celé kampaň.

 Podle něj je to celé kampaň a hon na jeho rodinu.

Jak jinak.

Co je dobré připomenout

Ano ano, i já jsem si během sledování reportáže říkal: „Chudák Babiš junior.“ Ale proč vlastně?

Chápu, že Babiš starší a jeho parta vlastně jiný styl odpovědí volit nemohli. Měli bychom jim ale všem něco připomenout:

1. Babiše nikdo (natož novináři) nenutil stavět Čapí hnízdo.

2. Babiše nikdo (natož novináři) nenutil žádat dotaci 50 miliónů na stavbu Čapího hnízda.

3. Babiše nikdo (natož novináři) nenutil kvůli dotaci na Čapí hnízdo obcházet pravidla, tedy naoko vyvést firmu z holdingu tak, aby se zdálo, že jde o malou firmu, která na rozdíl od Agrofertu má na dotaci nárok.

4. Babiše nikdo (natož novináři) nenutil kvůli dotaci 50 miliónů do celé akce (Evropský úřad pro boj proti podvodům – OLAF – v ní identifikoval dva trestné činy, jež mohou být vyšetřovány) zatáhnout vlastní děti.

5. Babiše nikdo (natož novináři) nenutil kvůli dotaci, majetku ani kariéře v takto závažné kauze nechat své děti i poté, co ji začala řešit policie i OLAF a dostala se do hledáčku médií i veřejnosti.

6. Babiše nikdo (natož novináři) nenutil vlastní (nemocné) děti dosazovat do funkcí důležitých orgánů vlastních firem.

7. Babiše nikdo (natož novináři) nenutil přísahat na zdraví svých dětí.

Musím znovu citovat výše zmíněného vicepremiéra Brabce: „Představte si, že by šlo o vaše dítě,“ a: „Pokud se vám tento způsob nakládání s člověkem, který je indisponován, líbí, tak to je něco, s čím my nemůžeme souhlasit.“

Speciálně panu Brabcovi je pak nutno připomenout, že Čapí hnízdo je vyšetřováno policií z důvodů, na nichž se, bohužel, podle slov vlastního otce podílel i Babiš junior. Ať se ptá svého šéfa proč.

Topit vlastní děti

Podle všech dosud známých skutečností je velmi nepravděpodobné, že by iniciátory stavby Čapího hnízda byly samy Babišovy starší děti — ostatně sám Babiš se veřejně holedbal, že hnízdo je jeho nejlepší nápad. Naopak je velmi pravděpodobné, že děti k tomu Babiš a jeho holding jen využili. A nerozmyslel si to ani ve chvíli, kdy už bylo jasné, že celá dotace není čistá a přinese velké potíže všem, kdo jsou v ní zapleteni. Pak to znamená, že Babiš do celé kauzy své děti nejen namočil, ale sám je v ní začal doslova topit.

A znovu… „Představte si, že by šlo o vaše dítě.“

Kdo z vás rodičů by to kvůli penězům udělal?

Web slovenského deníku Sme napsal, že Babiš je miliardář, který nezná míru. Z pohledu otce, jenž by „za život a zdraví svého syna položil i život“, dodávám, že českého premiéra coby rodiče ani při nejlepší vůli opravdu nechápu.