Komunální volby 2018: Předseda KSČM Vojtěch Filip oznámil, že nebude komentovat průběžné výsledky, (6.10.2018).

Komunální volby 2018: Předseda KSČM Vojtěch Filip oznámil, že nebude komentovat průběžné výsledky, (6.10.2018). Zdroj: Blesk/Alexandr Malachovský

Oslabený Babiš komunistům vyhovuje, jejich vyděračský potenciál poroste

Vyděračský potenciál komunistů rázem povyskočil o patro výš. Nepřipojili se k šestici opozičních stran, které žádají demisi vlády, počkají si na vysvětlení od Andreje Babiše, „než budou vyvozovat důsledky“. Za podržení Andreje Babiše a jeho vlády si řeknou hodně, o tom není pochyb.

Komunisté zájem na pádu vlády nemají. Andrej Babiš jim sice sebral voliče, ale na oplátku jim dal moc. Přece se jí kvůli nějaké čapí kauze nevzdají, oslabený premiér odkázaný na jejich podporu je pro ně darem z nebes. Komunistický poslanec Jiří Dolejš už cosi naznačil ve své první reakci na aktuální události větou: „…možný scénář je pár antibabiš protestů v Praze, zatímco většina venkova si počká, protože tuší, že pustit teď k lizu pravicovou opozici by znamenalo jen zbrzdění mezd a seškrtání dávek“. Je v tom i vzkaz premiérovi – žádáme další růst mezd a dávek, chceš-li zůstat u lizu ty. To za prvé.

Za druhé budou žádat definitivní schválení zdanění finančních náhrad za nevydaný církevní majetek. Jejich návrh uvízl ve sněmovně, na závěrečné hlasování stále nedošlo. Ostatně komunisté jasně řekli, že ho chtějí prosadit ještě letos a poslanec Dolejš to výmluvně doplnil větou “ Koneckonců pan premiér bude chtít ještě hlasy pro třetí čtení státního rozpočtu“. Čili i druhá podmínka je zřejmá.

Do třetice se už můžeme jen domýšlet, nebo raději nedomýšlet. Andrej Babiš zvažuje, zda neodložit rozhodnutí o dostavbě jaderných bloků, stejně promluvila v médiích i jeho ministryně průmyslu Marta Nováková. Ovšem podle prezidentova poradce Martina Nejedlého, který má obchodní vazby na Rusko, je právě nyní ta nejvhodnější doba k zahájení dostavby bloků, než česká ekonomika zpomalí. Domácí firmy na tom podle něj vydělají. A kdo má vazby na Hrad? Přece čeští komunisté.