Andrej Babiš a jeho Čapí hnízdo

Andrej Babiš a jeho Čapí hnízdo Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Karel Steigerwald: Babišovy děti a zločiny východního typu

Dva duševně nemocní Babišovi potomci zvládali složitá a duševně náročná povolání. Syna, který byl, ač prý duševně nemocný, i pilotem civilního dopravního letadla, kdy jeho duševní zdraví museli jó dobře zkoumat, hledá dva roky policie a nenašla ho. Syn jí dal informaci, kde je. Tu policie nevyužila. Vyšetřování Čapího hnízda prý trvá tak dlouho právě proto, že syn zmizel.

Slonková s Kubíkem zjistili, kde syn je a tam ho také našli. Řekl jim, že musel zmizet na přání otce, který jej neunesl, protože ho unesl otcův zaměstnanec. Manželka toho zaměstnance vydala lékařskou zprávu, že syn je duševně nemocný. Policie jí neuvěřila, dál ale nic neudělala. Syn v rozhovoru s reportéry duševní nemoc nejevil, jevil jen strach. Klíčové pro proces s „Čapákem“ je jeho prohlášení, „něco s Čapím hnízdem jsem podepisoval, ale nevěděl jsem, co podpisuji“ a „kvůli Čapímu hnízdu mě drželi na Krymu“.

Babiš k vysvětlení, že jej kvůli jeho čestnosti a poctivosti pronásleduje spiknutí korupčníků, kteří se bojí, že je odhalí, přidal i vysvětlení, že oba potomci jsou duševně nemocní. Je to zábrana, aby neběželo vyšetřování. Ke spiknutí nemá Babiš sebemenší indicii. O potomcích nemá kompetentní zprávy o jejich duševním zdraví.

Babiš bude vysvětlovat...

Na právo a zákon si může každý hrát, jak dlouho chce, pokud se bojí, nebo je zbaven rozumu, nebo koupen boháčem. Brzy to ale praskne a uvidíme, co platí. Policie bude vysvětlovat okolnosti kolem údajného únosu, hledání syna i nečinnosti, když už věděla, kde syn je. Babiš bude vysvětlovat, proč prodal Čapí hnízdo duševně nemocnému synovi, a tím ho zatáhl do případu, ačkoliv rodina je pro něj svatá. Údajný únosce bude vysvětlovat, proč vozil syna po Rusku a Krymu, když syn tvrdí, že byl unesen. Je syn vlastníkem hnízda nebo ne? A tak dál, je na orgánech činných v trestním řízení, aby pracovaly rychle a přesvědčivě a před očima veřejnosti ten spletenec rozmotaly.

Babiš nás stále hlouběji zatahuje do východních kriminálních skandálů typu „Mečiar“, na jaké se české prostředí, krom snad vraždy Mrázka, zatím nezmohlo. Únosy, neúnosy, syna premiéra, který prchá neprchá před otcem, předsedou vlády, je zdravý nemocný, vlastní hnízdo čápů, nebo ho nevlastní, ale neví to. Ještě aby to tak všechno náhle shořelo, protože do toho uhodil blesk. Babiš rád říká, že to před ním v Čechách bylo Palermo. Sám dělá z České republiky Slovensko milovaného Mečiara před dvaceti lety. To si mohl odpustit.

Darmoplatné

Zeman chválí pronásledování korupce. Teď má šanci dva skutečné bojovníky proti korupci vyznamenat: Kubíka a Slonkovou. Mají tak excelentní výsledky, až se člověk bojí, že na ně vláda něco narafičí. Ano, žijeme v době čtvrtého odboje, kdy zas aktivita občanů (hrstky neohrožených novinářů a orgánů vyšetřování) stojí proti kriminálním aspektům vládnutí a musí pro tu práci nasadit mimořádně vysokou míru odvahy.

Výsledek tohoto zápasu bude pro budoucnost demokracie v republice rozhodující. Situace se vyhrocuje, buďto dá Babiš své kritiky do blázinců a věznic, nebo půjde sám. Kam a proč, je na rozhodnutí soudu. To bude právoplatné asi za patnáct let. Babička ze slavného filmu by řekla přesně „darmoplatné“.