Karavany migrantů v Guatemale. Odtud pokračují přes Mexiko k hranici s USA.

Karavany migrantů v Guatemale. Odtud pokračují přes Mexiko k hranici s USA. Zdroj: Profimedia.cz

Dvojí metr České televize: Příjezdy nelegálních migrantů v Evropě neřeší, Trumpa a karavany uprchlíků ukazuje pořád

Přes 53 000 migrantů přijelo především po moři od začátku letošního roku do konce října jenom do Španělska. Česká média se tomuto problému moc nevěnují, přestože se odehrává na území Evropské unie, jejíž vnější hranice je i naší hranicí (Španělsko je stejně jako Česko součástí Schengenského prostoru). Naproti tomu o takzvané karavaně migrantů, která míří ze středoamerických zemí přes Mexiko k hranicím USA, vysílá Česká televize něco každý den. A v podtextu jejích příspěvků to slyšíme jasně – ne nelegální migrace, ale prezident Donald Trump, který uprchlíky odmítá přijmout, je problém. Přitom americká hlava státu má pravdu.

Donald Trump je v mnoha směrech kontroverzní, ale když říká, že nebude respektovat násilné překračování hranic nelegálními migranty a že jeho země nechce přijímat lidi, kteří si azyl vynucují, má naprostou pravdu. Chce, aby se u toho dodržovaly zákony, ale to lidé z karavany odmítají. Přitom tito lidé neutíkají z válečných zemí, ale jak sami přiznávají, odcházejí především z ekonomických důvodů. V tom případě si ale má každá jednotlivá země určit, koho přijme a koho odmítne.

Jenže jak americká, tak evropská média, mnoho politiků i část veřejnosti, mají na Trumpa spadeno. I kdyby měl v něčem tisíckrát pravdu, šijí do něj hlava nehlava. On ale jenom chce, aby nebyla tímto způsobem nelegální migrace obratem ruky legalizována. Což se zhusta nadále děje právě v Evropské unii. To, že se mění počet uprchlíků, v tom nehraje žádnou roli. Evropa je prostě v tomto směru neschopná a zadělává si do budoucna na velké problémy, protože tímto způsobem velká migrace nikdy neustane. Do Evropy chtějí miliony, možná desítky milionů dalších lidí z Asie a Afriky.

Představme si, co by se v českých, ale i evropských médiích, na politické scéně i ve společnosti dělo, kdyby k našim hranicím mířila karavana migrantů čítající třeba 10 tisíc lidí (tolik jich je zhruba teď na cestě k americkým hranicím). Kdyby jim byl azyl odmítnut, někteří by se pokusili o nelegální přechod hranic. Jistěže by se to téměř nikomu nelíbilo a příslušné orgány by s tím musely něco udělat. Ale když se to týká Ameriky a Trumpa, tak on je hned podezřelý a nesnášenlivý.

Problém s americkými karavanami v mnohém připomíná situaci v Evropě. Tak jak ve Středozemním moři nevládní organizace sbírají na moři uprchlíky a vozí je do EU, přesuny ze Střední Ameriky organizují také nevládní organizace. A to už řadu let. V minulých letech se to obešlo bez větší publicity (ani česká média to předtím prakticky neřešila, vždyť u moci byl „hodný“ liberál Barack Obama, kterého měla většina novinářů ráda).

Vše se změnilo v dubnu, kdy Trump podobnou skupinu označil za bezpečnostní hrozbu pro Spojené státy a na hranici s Mexikem poslal národní gardu. Pak se strhlo masové šílenství, že při vyřizování žádostí o azyl (ano, musí jí vyřídit i nelegálnímu migrantovi) Trump nařídil oddělení dětí od jejich rodin. Srdcervoucí obrázky dětí několik týdnů zaplňovaly weby a televize celého světa. Jenže to rozdělení nařizuje americký zákon, protože děti nesmí být s rodiči v táboře, kde se čeká na vyřízení žádosti. I za to mohl ďábel Trump. Pak bylo najednou ticho po pěšině. Někdo ve Spojených státech azyl dostal, většina těchto lidí byla odmítnuta a deportována. Rodiny se opět spojily, žádné děti k úhoně nepřišly.

V těchto dnech se situace opakuje a zcela náhodou jsou v Americe volby. Hodí se to proto Trumpovi (který na nelegální migraci poukazuje) i jeho protivníkům (ti ho za to kritizují, přestože nemají pravdu). Ať už to s další karavanou migrantů dopadne jakkoli, viníka všeho už dopředu známe – je to Donald Trump. A ještě o této věci hodně uslyšíme v České televizi.