Video placeholde

Poslední šábes šneků: Leváci odhaleni!

Konečně přišel čas prozradit strašnou pravdu. Náš seriál Šábes šneků byl částečně trolling, částečně reklama na opravdu legrační článek o neuvěřitelných dějích kolem mimořádně vzácných levotočivých šneků ve světové vědě. Videa šneků jsme zveřejňovali, abychom zjistili, kdy si někdo všimne, že jsou herci seriálu všichni doleva. 

 V pondělí 17. září 2018 mi poslal pan Jaroslav M. Soukup, čtenář Reflexu i našeho serveru, na můj služební telefon velmi zdvořilý dotaz: „Jsou ti šneci na Vašich videích zrcadlově obrácení digitálně, v počítači ve střižně, nebo jsou opravdu levotočiví?“ Zatelefonoval jsem mu, poděkoval, pogratuloval, a on vůbec nemohl pochopit, že je první, kdo si od třetího srpna všiml, že jsou šneci doleva. Seriál na našem webu viděly tisíce lidí. A nevšiml si nikdo.

Nebyl to jen trolling levotočivý šnek, jinak též hlemýžď,  je totiž skoro zázračné zvíře. Jde o velmi vzácnou odchylku, mutaci nepřenosnou na další generaci, jejíž četnost je neznámá. Vědecky řečeno: Jev byl opakovaně zaznamenán. Na čísla, procenta a tak nemáme dost dat, ale leváků je fakt málo. A tak se je neustále - včetně vědců renomovaných západoevropských univerzit - někdo pokouší rozmnožit, aby potomci byli také doleva. A už se se stalo, před několika lety, že levotočivého šneka hledaly pro jednoho britského pana profesora statisíce lidí.

Kumulace absurdit vědy kolem levotočivého šneka jsou neuvěřitelné, a působí to celé jako Troškova komedie. Proto na 13. října připravujeme v tištěném Reflexu článek R.I.P., Jeremy, osamělý levotočivý šneku! V Nottinghamu na univerzitě ubytovaný šnek Jeremy byl doleva, jmenoval se proto po Corbinovi, a psal o něm v USA Washington Post, Now York Times, v Británii úplně všichni, a u nás třeba Blesk. Měl vlastní účet na Twitteru, deset videí na Youtube, a také na Youtube můžeme najít hned dvě písničky, které mu nazpívaly fanynky, aby nebyl tak sám. A loni dvanáctého října nás Jeremy opustil. Naši redakci to zasáhlo jako smrt každé jiné celebrity, a tak jsme vzpomínce na Jeremyho věnovali nejen připravovaný článek v Reflexu, ale i videoseriál na webu.

Byl to takový test

Dohoda byla jasná: Napíšu nějakou (pravdivou a zábavnou) zajímavost o šnecích, která patří do sobotní zábavné přílohy novin. Třeba že jsou drahé některé ulity, že jsou jedovatí šneci, a tak. A k tomu dám video, jak šneci žerou okurku, a jsou všichni doleva. No a než si toho někdo všiml, trvalo to 45 dnů. Takže máme vědecky potvrzeno, že většina občanů ČR buď nikdy neviděla šneka, nebo na videa, která si pouštějí na Netu, vlastně nekoukají. Já bych hlasoval spíš pro druhou variantu, ale sám nevím.

Poslední zajímavost

Tím končí náš seriál, pan Soukup to rozlouskl a není proč dál trollit. Zapište si ale do diáře, že nejhumornější článek o vědě, který jsem za život napsal, vychází 13. října. A abych dodržel dohodu o seriálu i v posledním dílu, tak krutou, ale jistě zajímavou pravdu o šnečí dietě. Že je veganství úplná blbost u lidí, je jasné dle všech poznatků moderní medicíny. Vegany však jistě překvapí, že když mají možnost jíst maso, tak mu dají přednost před okurkou i asi vůbec nejslavnější vegetariáni planety - vyhlášení salátožrouti s ulitou. Hlemejždi. Od doby, kdy jsem dostal od pana Vlastimila Čevely, majitele zemědělské šnečí farmy, pytlík jeho krmného šrotu, kterým krmí své šneky chované na krmení Francouzů, nekupuji zeleninu.

Moji šneci ji přestali žrát. Šrot pana Čevely obsahuje vysoké procento živočišných bílkovin - něco jako masokostní moučka, a tak si jí dají radši než okurku i hlemýždi. A ještě horší je to u slimáků - ti druzí na videu, bez ulity. Když mi začali z terária mizet i docela velcí, kteří fakt nemohli vzít dráhu větrací otvorem, poptal jsem se po chovatelích, a dozvěděl se, že u slimáků Veronicella sloanei již rovněž kanibalismus zaznamenali. Tak jsem slimákům, kteří, jak známo, žerou salát, koupil moučné červy hned dvou druhů, uvařil je s ovesnými vločkami, a slimáci od té doby nežerou ani okurky, ani jeden druhého, ale vařené larvy brouků potemníků. Protože i slimák, na rozdíl od vegana, ví, že maso je zdravé. A tímto mravním naučením končím náš seriál. Šabat šalom!