Protidrogová koordinátorka chce snížit dostupnost alkoholu, ale nevadí jí, když Babiš sníží daně na pivo. Pasuje to dohromady?

Protidrogová koordinátorka chce snížit dostupnost alkoholu, ale nevadí jí, když Babiš sníží daně na pivo. Pasuje to dohromady? Zdroj: Tereza Stonišová

Protidrogová koordinátorka: Chlast chci zdražit. Když ale Babiš sníží daně z alkoholu, nemám problém!

Už nepíšu dávno o drogách, nikoho včetně mne už dnes nezajímají. Ani toto není článek o drogách, o legální droze alkoholu. Toto je text, který na úplně bizarním příkladě protialkoholní prevence ukazuje, že Andrej Babiš už tu má nejspíš pod kontrolou opravdu všechno a jeho vůle je i v oblastech, kterým opravdu nemůže rozumět, nad vůli k tomu určených státních expertů.

Nová šéfka rady vlády pro protidrogovou problematiku Jarmila Vedralová je členkou vládní ČSSD, ale má pozastavené členství. Komise ji vybrala například v konkurenci šéfa monitorovacího střediska pro drogy Viktora Mravčíka, který je mezinárodně respektovaný odborník ve věci. A to v době, kdy odešel Jindřich Vobořil, nejlepší představitelný protidrogový koordinátor, kterého jsme vůbec mohli mít.

Drogy v Česku

Téma léta nesleduji, ale základní informace o práci Jindřicha Vobořila jsem dostával každoročně ve výročních zprávách o drogách a doslova jsem jeho výsledky obdivoval. Dokázal zcela dynamicky skloubit prevenci, snižování rizik a represi a výsledky v realitě byly galaktické.

V současnosti je zde – na deset milionů obyvatel – řádově pouze několik tisíc injekčních uživatelů heroinu, což je neuvěřitelně málo. Tato nejděsivější droga je již víceméně pod kontrolou lékařů a většina nešťastníků, kteří do heráku zahučeli, jsou na substituci od lékaře, pracují, nekradou a žijí. Jindřich Vobořil (stejně jako nikdo jiný) si samozřejmě nemohl vědět rady s egodrogami – kořalkou a pervitinem. Ale ono si s nimi poradit nejde.

„Normální“ drogy – legální i ilegální – berou lidé, kteří si chtějí užít. Víno, trávu, výjimečně extázi, výjimečně štamprli tvrdého alkoholu. Egodrogy – pervitin a větší množství kořalky – berou lidé, kteří si chtějí rozšířit ramena, protože mají mindrák, cítí se dole a chtějí si koupit chemické sebevědomí. Takoví jedinci na žádnou prevenci nereagují. Jinak si Jindřich Vobořil vedl tak skvěle, že je u nás v drogové oblasti vůbec nejlepší situace z postkomunistických zemí.

Velkouzenář proti odborníkovi

Pak nastal konflikt Babiš versus Vobořil, pak se usmířili, chvíli to vypadalo, že vše bude při starém, pak pan Vobořil z funkce odešel a přišla paní Vedralová. Dostala bez nějakého většího odborného kreditu v oblasti přednost před mezinárodně uznávaným expertem Mravčíkem, ale já už to téma nijak nesleduji, jak jsem o tom nepsal, i když to bylo divný. Nyní se však k paní koordinátorce přece jen dostávám.

Nikoliv však ve věci fetu, ale ve věci Agrofetu. Pardon, Agrofertu, který přes svěřenecký fond rozhodně neovládá Andrej Babiš. Paní koordinátorka poskytla rozhovor Novinkám. Novinář se zeptal, zda je podle ní alkohol u nás levný a zda jeho dostupnost bude chtít snížit. „Ve srovnání s okolními státy je docela dostupný a jistě se budeme bavit o tom, zda změnit cenovou dostupnost,“ odpověděla paní koordinátorka a byla to pravda. Chlast je tu levný a všeobecně dostupný. Já si myslím, i když ho nepiju, že je to dobře, ať si lidé užijí. Ale to je nyní vedlejší. Důležité je něco jiného.

Andrej může!

Budete navrhovat zvýšení spotřební daně, ptal se dál kolega z Novinek. „To musíme ještě prodiskutovat. Jen říkám, že alkohol je velmi dostupný. Vezměte si takzvaný alkopop, tedy alkoholické limonády, které jsou mezi mládeží velmi populární a dostupné.“ A jak se vám líbí, že premiér Babiš oznámil záměr snížit DPH u piva na 10 procent, nedal se kolega. „S tím nemám problém. Toto snížení daně nebude mít dopad na konečnou cenu a mělo být pouze kompenzací pro hospodské za náklady, které měli s EET.“

Předpoklad, že si hospodští budou moci – s ohledem na postoje a názory svých hostů – dovolit po snížení daní na pivo sami cenu piva nesnížit, je podle mého soudu zcela nerealistický. To by jim štamgasti neprominuli a začali by chodit jinam. To musí, pokud se trochu vyzná v myšlení „svých“ lidí – rekreačních uživatelů drog – vědět i nová paní koordinátorka.

 A tak její výrok nejsem schopen chápat jinak než jako výmluvu. Jako takové kulantní sdělení: „No podívejte se, já bych to sice zdražila, ale když Andrej řekne snížit daně, tak to bude jinak a my budeme plně souhlasit!“ A přiznávám, že mi toto mezi řádky čtené komuniké dělá o hodně větší starosti než to, jestli o korunu zlevní nebo zdraží půllitr piva.