Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Drobní živnostníci jsou solí této země, i když se to ANOfertům nelíbí. Je potřeba jim ulehčit nejen na papíře

Zatímco většina komentátorů nyní řeší pseudokauzu s pár syrskými „sirotky“ či zda někdo má či nemá telefon na velkého Andreje, mne v posledním čase zaujala jiná věc. A hned upozorňuji slabší povahy, že mne upoutala pozitivně. Vím, pokud se glosátor o něčem vyjádří pozitivně, ihned se strhne lavina, že je podplacený… Avšak riskneme to.

Zdravotní a sociální pojištění není legrace

Obdobně jako většina rozumných lidí mám za to, že dnešní podoba povinných odvodů pojistných a daní plus řada nekončících byrokratických překážek je pro drobné podnikatele silně demotivující. A zákonitě vede k tomu, že leckterý člověk (a to platí pro obé pohlaví) si podnikání raději rozmyslí a nechá se zaměstnat. Lidově řečeno, tak nějak na pohodu, bez stresu. Sice pak „neriskuje“ nějaké extrémní příjmy, avšak současně získá klid a zmíněnou pohodu.

V této souvislosti mne zaujal aktuální poslanecký návrh, že by začínající podnikatelé nemuseli první dva roky platit sociální a zdravotní pojištění.

In medias res: to mi jako liberálnímu komentátorovi přijde jako dobrý nápad. Trochu mne zaskočilo, že s ním údajně přišel pirátský poslanec.

Dobří lidé, obdobný nápad bych čekal spíše z pravicovějších vod (nejvíce mi programově ladí k ODS), nicméně když pán bůh dopustí, i pirátská motyka spustí, řekla by patrně moje babička, pakliže by ještě žila. Máme za to, že to je jedna z nejlepších věcí, se kterou Piráti zatím přišli, čímž netvrdíme, že tím napravili všechny přešlapy, kterých se v dolní komoře doposud dopustili, nicméně to by byl námět zase na jiný komentář.

Má se rozumný návrh zamítnout kvůli pár darebákům a švindlířům?

Samozřejmě se ihned spustil kulomet pochybovačů, že zmíněné „dvouleté pojistné prázdniny“ by se daly zneužívat. Ergo kladívko, vše na světě se dá zneužít, tedy i toto opatření.

Nepřijde vám však hloupé zmíněný projekt zatracovat jen proto, že by se dal zneužít? Anebo dokonce jen protože ho navrhli „blázniví Piráti“?

Kdo se zajímá o podnikání a otázky související, tak ví, že první rok, resp. dva roky, jsou v drobném podnikání ty nejtěžší. A současně je mu známo, že drobné podnikatele, kteří jsou skutečnou solí této země, v počátcích drtí spíše zmíněná pojištění, a ne přímo daně. Nota bene zdravotní a sociální pojištění je ze své povahy de facto více daní, a ne pojištěním, i když se to tak perfidně dlouhodobě nazývá.

Závěrečná tečka

Nejen Ronald Reagan s oblibou citoval moudra Benjamina Franklina: „Na tomto světě není nic jistého mimo smrti a placení daní.“ Výše citovaný návrh na „dvouleté zdravotně a sociálně-daňové prázdniny“ by zmíněné prokletí mohl alespoň částečně prolomit.

S tématem smrti nám však asi jen tak někdo nepomůže, tedy alespoň ne na tomto světě.

Autor je právník a publicista