Donald Trump prohlásil, že v obchodu je Evropská unie nepřítelem Spojených států

Donald Trump prohlásil, že v obchodu je Evropská unie nepřítelem Spojených států Zdroj: ČTK/ZUMA/Omar Marques

Očima libertariána: Je EU ekonomický nepřítel USA?

Rozhořela se nám obchodní válka. Americký prezident uvaluje cla na další a další výrobky z Číny a EU, Čína a EU uvalují cla odvetná. Donald Trump se dokonce nechal slyšet, že EU je (ekonomický) nepřítel USA.

Během posledních dvou tří dekád došlo ve světě k výraznému snižování dovozních cel. Začalo se mluvit o globalizaci světového obchodu, politici se předháněli v prohlášeních charakterizujících svět jako globální vesnici.

Ti samí politici však zároveň utahovali šrouby. Kvóty, licence, registrace, certifikace a další netarifní bariéry obchodu uzavírají jednotlivé ekonomiky čím dál víc. Zkuste něco dovézt z Afriky či Ukrajiny, desetiprocentní clo by bylo malou zátěží ve srovnání s papírováním, které vás čeká. Nebo jako exportér zkuste vyhovět všem normám, které v rámci „ochrany spotřebitele“ znesnadňují vstup na trhy v jednotlivých zemích.

A zase cla

Kromě netarifních bariér tu pak máme také dotace. Ty údajně zvýhodňují „domácí“ výrobce a exportéry, ve skutečnosti pouze způsobují, že lidé mají méně peněz a jsou tlačeni do toho, kupovat si „levné“ věci od dotovaných podnikatelů.

Takže cla tu máme zpět. Samozřejmě zase s „bohulibým“ účelem bránění se „nekalé konkurenci“ cizáků. Cizinec holt není našinec a koho by zajímalo, že cla mají za následek pouze vzestup cenové hladiny pro spotřebitele a přežívání neefektivních firem, které vážou pracovní sílu a kapitál, které pak scházejí v oblastech, které by byly výnosnější.

Nic nového – viníci jsou nad slunce jasní

Viníci ekonomických problémů, které přijdou v důsledku netarifních i tarifních bariér, jsou předem známi – neviditelná ruka trhu a zlý nenasytný kapitalista z ciziny.

To, že neexistuje žádná neviditelná ruka trhu, ale miliardy viditelných ručiček trhu, nikdo lidem nevysvětlí. Každé rozhodnutí lidí, jako jste vy, že si za svou dvacetikorunu koupí chleba nebo pivo, to je to, co údajně nefunguje. Rozhodujete se totiž tak, jak to nevyhovuje velkým ekonomickým kormidelníkům. Takže špatně. Je potřeba vás regulovat a stimulovat vaše rozhodnutí tak, aby byla „správná“.

No a je jasné, že není lepší virtuální nepřítel nežli zlý nenasytný cizinec, prahnoucí pouze po vašich penězích. A nikomu není divné, že ten zlý nenasytný cizinec jste zároveň i vy, protože se snažíte dodat i zákazníkům v cizině to, co si chtějí koupit, neboť zboží od vás u nich vyhrálo svojí kvalitou a cenou.

Známá poučka praví, že tam, kde nechodí přes hranice zboží, jdou přes ně vojáci. Přituhuje.

Autor je zakladatelem Libertariánského institutu.