Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Ivan Steiger

Adriana a Andrej: Prostě vás opijeme. Koblihou

Před čtyřmi lety: Prostě na to dohlídneme. Prostě to zařídíme. Prostě to postavíme. Dnes: Pražané jsou zpovykaní. Problémy v dopravě nejsou. Omlouvám se za ty výroky. Kdyby v Praze nežilo a nepracovalo přes milión lidí, dala by se považovat za skvělou laboratoř pro exaktní ověření totální neschopnosti; programové a personální vyprázdněnosti Babišova hnutí ANO.

Babišovo ANO v roce 2014 v Praze vyhrálo s lídryní Adrianou Krnáčovou volby, ovšem bez toho, aby alespoň předstíralo nějaký konkrétní program nebo vizi pro Prahu. To Gottwaldovi kluci, kteří přišli po druhé světové válce a vábili lid představou „dejte nám na čtyřicet let republiku a uvidíte, jaký ráj na zemi vybudujeme“, nějaký plán měli. Zlý, hloupý, zločinný, ale plán to tedy rozhodně byl…

Kdo se chce zasmát a pochopit míru absurdity, s jakou je město dnes řízeno (zvláště pro mimopražské to bude smích škodolibý), nechť se podívá na dávné předvolební video, v němž dnešní primátorka chodí po městě, jede tramvají a při tom žvatlá o hlavních problémech Prahy s vdovou po známém architektovi Kaplickém, Eliškou Kaplicky Fuchsovou.

Jistě, úplně bez vize to není – Adriana Krnáčová se programově zamilovala do dvou mnohovýznamových cizích slov – „smart city“, tedy chytré město. Pod ně schováte všechno, jen jimi nezakryjete vlastní nicnedělání. Takže v posledním roce funkčního období vlády hnutí ANO nad hlavním městem je ve většině měřitelných ohledů situace horší než před jeho nástupem.

O dobudování okruhu kolem města se už ani nemluví, některé čtvrti jsou dopravními uzavírkami a opravami téměř odtržené od zbytku světa, mosty se kvůli zanedbané údržbě ocitají v havarijním stavu. Náklady na bydlení raketově rostou. Metropolitní plán není, vládní koalice se místo toho vyčerpává spory o „humanizaci“ (de facto zneprůjezdnění) páteřních městských komunikací.

Bohorovná primátorka se snaží bagatelizovat tragickou situaci v Praze tak politicky hloupými slovy o „zpovykaných“ Pražanech, že se za ně dokonce musel omluvit i muž, jenž pro omluvy obvykle chodí převelice daleko – její stranický šéf Andrej Babiš.

Adriana Krnáčová si asi myslí, že podzimní volby vyhraje slibem, který je paradoxně esencí zpovykanosti – zavedením mobilního signálu a wi-fi sítě do metra a dalších prostředků městské hromadné dopravy. Autoři plánu asi předpokládají, že když budeme mít hlavy neustále skloněné nad displejem mobilního telefonu, nevšimneme si, co se děje kolem nás.

Třeba opravdu ne. Ale když máte v koalici piráty, připojení k internetu musí být programovou prioritou, i kdyby vám město padalo celé na hlavu. Zřizovat dnes v Praze za desítky miliónů korun veřejnou wi-fi je podobné, jako když vám v domě zatéká do sklepa, máte ucpané stoupačky, na zahradě spadl plot a vy přemýšlíte o tom, jaký perský koberec si pořídíte do obýváku.

Problém současného vedení města asi vyřeší čas – za pár let si na současnou bizarní primátorku pravděpodobně málokdo z nás vzpomene. Ale toho ztraceného času je škoda. Praha je přece krásné město.

Více o pražské primátorce Adrianě Krnáčové si přečtěte v novém tištěném Reflexu.

Reflex 12/2018Reflex 12/2018|Archív