Český žokej Josef Váňa

Český žokej Josef Váňa Zdroj: ČTK

Žokej Josef Váňa v Chyši na Karlovarsku. Kandiduje za Babišovo ANO
Jiří Šlégr
2
Fotogalerie

Senát: Z celebrit postupuje jen žokej Váňa, hvězdami byli ale učitel Růžička, starosta Canov a podnikatel Cieńciała

Sázka na celebrity v případě voleb do třetiny Senátu letos nevyšla. Kromě žokeje Josefa Váni, který postoupil do druhého kola, uspěli více lidé, kteří vynikají v něčem jiném, než na co svítí média. Celkově – uspělo hnutí ANO, další propad zaznamenává ČSSD, zabodovat může v druhém kole KDU-ČSL a hnutí STAN, komunisté nebudou mít vůbec nic. Postoupilo i několik kandidátů malých stran.

Fantastického výsledku dosáhl v obvodu Frýdek-Místek někdejší podnikatel, exministr průmyslu a obchodu v Rusnokově kabinetu a dnešní vládní zmocněnec vlády pro Moravskoslezský kraj Jiří Cieńciała. Ten dostal téměř 47 procent hlasů a zcela jistě vyhraje i druhé kolo. 

To samé platí pro další dvě největší hvězdy letošního senátního hlasování. 

Michael Canov (kandidoval za hnutí STAN a Starosty pro Liberecký kraj), bývalý učitel a velmi výřečný starosta severočeské Chrastavy, měl přes 45 procent. Jiří Růžička (za TOP 09 a STAN), ředitel prestižního pražského Gymnázia Jana Keplera, měl 42,31 procent. 

Růžička vyhrál s velkou převahou v letos nejsledovanějším senátním obvodu na Praze 6. Zde skončil na druhém místě filozof Václav Bělohradský (ČSSD a Strana Zelených). Jenže ten dostal necelých 17 procent a druhé kolo je pro něj v podstatě ztracené. Třetí byl bývalý disident František „Čuňas“ Stárek (ODS) a těsně za ním baletní mistr Vlastimil Harapes (ANO). Jak se dalo čekat, naprosto propadl někdejší šéf Sazky Aleš Hušák.

To ukazuje i na to, že letos takzvané celebrity moc nezabodovaly.

 

Slavný žokej Josef Váňa (za ANO) dostal 19 procent a prohrál poměrně nečekaně první kolo s Janem Horníkem z hnutí STAN. U Váni bylo velkým problémem, že v podstatě se voleb pouze zúčastnil, kampaň moc nevedl, nechal za sebe udělat pár akcí hnutí ANO. Na svůj přezíravý postoj může v druhém kole „dojet“.

Hudebník Felix Slováček pak dostal minimalistických 0,86 procenta, cyklista Jozef Regec také nepostoupil do druhého kola. Hokejista a olympijský vítěz z Nagana Jiří Šlégr, který měl něco přes 16 procent, sice postoupil, ovšem jeho soupeřka pro příští týden, Alena Dernerová (S.cz), se zdá být pro něj nedostižná.  

Ze známých osobností kandidovala třeba i Alena Vitásková (za antiuprchlický Úsvit), předsedkyně Energetického regulačního úřadu, ta má přes 12 procent.

Zajímavé jsou výsledky několika exministrů při volbách do Senátu. Kromě famózního výsledku již vzpomínaného Jiřího Cieńciały jde do druhého kola současný sociálnědemokratický ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v obvodu Tábor, který má ale vítězství příští týden dost nejisté.

 

Ještě větším překvapením je poměrně nejednoznačný výsledek exministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha (ČSSD), kterého sázkové kanceláře tipovaly na vůbec největšího favorita ze všech senátních obvodů. Jenže Škromach skončil na druhém místě a s postupující kandidátkou lidovců Annou Hubáčkovou bude mít velký problém, který nemusí zvládnout. Pak by mu asi zůstal jen jeho oblíbený bazének, od kterého dělá své výstupy pro Facebook...

Ve volbách neuspěli ani kandidáti za nejrůznější protimigrační strany. Nejznámější z nich, Martin Konvička, získal v obvodu Tábor něco málo přes 8 procent.