Hnutí ANO Andreje Babiše versus Sobotkova ČSSD.

Hnutí ANO Andreje Babiše versus Sobotkova ČSSD. Zdroj: ČTK, EPA

Online: Volební předzápas: Získá více hejtmanů Sobotka nebo Babiš?

Ve 14 hodin se uzavřou volební místnosti a začnou se zveřejňovat výsledky krajských voleb a výběru třetiny senátorů. Volby nemají jasného favorita a čeká se vyrovnaný souboj Babišova ANO a sociálních demokratů. Výsledky bude komentovat spolupracovník Reflexu, politolog Petr Sokol.

Online přenos

Online přenos

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 03:06

A než přenos na čas přerušíme, ještě na závěr tip na počet hejtmanů pro jednotlivé strany po koaličních jednání:

ANO 6, ČSSD 4 (Jihočeský, Vysočina, Plzeňský, Královéhradecký), STAN a SLK 2 (Liberecký a Střdočeský), KDU-ČSL 1 (Zlínský). Čísly by mohlo ještě zahýbat, kdyby ČSSD vyjednala hejtmanský post i v Pardubickém kraji. Pak to dokonce mohlo vypadat: ANO 5 hejtmanů, ČSSD 5, starostové 2, lidovci 1. Ale jde samozřejmě jen o tip.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 02:57

V Libereckém kraji bude vítězný hejtman Půta ze Starostů pro Liberecký kraj jednat o vytvoření koalice s ANO, ČSSD a ODS. Koalice složená ze všch těchto stran by měla 30 ze 45 křesel. Starostům by ovšem početně stačila i koalice s menším počtem partnerů.

Na jihu Moravy jednalo ANO s lidovci, ale zatím bez jasného výsledku. I jejich případná spojení by ovšem potřebovalo ještě třetího do party.

V Plzeňském kraji připustil kandidát ČSSD na hejtmana možnost obdoby radniční koalice z Plzně, kterou tvoří ČSSD, ODS, lidovci a Občané-Ptarioti. Obdobná krajská koalice by mohla vyšachovat i vítězné hnutí ANO, ale měla by v krajském zatsupitelstvu většinu jediného hlasu.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 02:45

Ještě se podívejme na rozložení počtu mandátů v krajích u menších a lokálních uskupení. "Valentova" koalice soukromníků a svobodných získala ve Zlínském kraji čtyři mandáty a obě strany si je rozdělily stejným dílem. Soukromníci navíc ale berou i mandát na Plzeňsku díky kandidatuře bývalého hokejisty a netraníka Bohuslava Ebermanna za širokou koalici se STAN, svobodnými a místním hnutím Občané - Patrioti.

Okamurovsko-zemanovská koalice SPD-SPO vybojovale celkem 33 mandátů v devíti krajích. Šestnáct si jich připsali zemanovci, a to včetně známého bývlého sportovního střelce Jana Kůrky v Plzeňském kraji či generála ve výslužbě Hynka Blaška na Vysočině, na okamurovce zbylo 17 koaličních křesel, ale další dva získali samostaně na Zlínsku.

 

Z místních uskupení se prosadili ještě Jihočeši 2012 se čtyřmi křesly ve stejnojmeném kraji, Hnutí za harmonický rozvoj měst a obcí na Karlovarsku se třemi mandáty.

V rámci koalic za účasti STAN na mandáti dosáhli ještě: Hnutí občanů pro Budějivic s jedním křeslem v Jihočeském kraji, tři zástupci SNK ED na Vysočině, jeden zástupce hnutí Starostové pro Jižní Moravu, jeden nominact hnutí Pro Olomouc, dva reprezentanti uskupení Východošeši v Královéhradeckém kraji, 2 zastupitelé za Karlovarskou občanskou alternativu a trochu forrmálně i všech osmnáct zastupitelů za místní "odbočku" STAN - hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

V lidoveckýých koalicích pak brali mandáty i SNK ED (3) a Nestraníci (1) na Pardubicku a Hradecký demokratický klub (1) v Královéhradeckém kraji.

Spojenctví s TOP 09 znamenalo jeden krajský mandát pro uskupení Žít Brno na Jižní Moravě.

 

Všechny tyto strany a hnutí se tak mohou těšit na příspěvky za krajské mandáty ze státního rozpočtu.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 02:21

Po dnešku padnou dvě modré bašty v obvodech Liberec a Tábor již nekandidovali senátoři za ODS. Jejich "modří" náhradníci se do druhého kola nedostali a oba obvody budou proto mít po 20 letech poprvé senátory za jinou stranu ndež za ODS.

Naopak Mělnicko, kde také dosud vždy byl senátorem politik za ODS, žije šance na udržení modré bašty, protože zde do druhého kola postoupila stávající senátorka Veronika Vrecionová. K zachování modré bašty ovšem musí v druhém kole dohnat dvouprocentní náskok starosty Kralup za hnutí STAN Petra Holečka.

Díky postupu Petra Šilara na Ústeckoorlicku může zůstat nezbořena i lidovecká pevnost v tomto obvodě, kde nesenátoroval dosun nikdo, koho by nenavrhla KDU-ČSL.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 02:13

Rýsují první výsledky koaličních jednání na krajích. V královehradeckém kraji by ČSSD měla vyšachovat vítězné ANO a udržet širokou koalicí post hejtmana.

V Olomouckém kraji se vítězné ANO dohodlo na kolaici s druhou ČSSD a hledá jen třetího do party. Nabídku dostala odděleně lidovecká koalice i ODS. hejtmana má získat ANO.

V Moravskoslezském kraji chce ANO spojit síly s KDU-ČSL a ODS a nahradit tak koalici ČSSD a komunistů.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 02:13

Rýsují první výsledky koaličních jednání na krajích. V královehradeckém kraji by ČSSD měla vyšachovat vítězné ANO a udržet širokou koalicí post hejtmana.

V Olomouckém kraji se vítězné ANO dohodlo na kolaici s druhou ČSSD a hledá jen třetího do party. Nabídku dostala odděleně lidovecká koalice i ODS. hejtmana má získat ANO.

V Moravskoslezském kraji chce ANO spojit síly s KDU-ČSL a ODS a nahradit tak koalici ČSSD a komunistů.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 02:05

Nepočítáme-li hnutí STAN a probrané kandidáty Severočechů, postoupilo do druhého kola senátních voleb ještě několim zástupců malých, většinou lokálních uskupení. V obvodě s jádrem v okrese Plzeň-jih jde dál autor populárních Večerníčků o medvíďatech Václav Chaloupek, kandidující za lokální plzeňské hnutí Občané-Patrioti.

Na Praze jedenáct bude v druhém kole bojovat kandidát méstního Hnutí pro Prahu 11 Ladislav Kos. Na Praze 10 nejvíce hlasů v prvním kole získala REnata Chmelová, kterou nyní navrhla KDU-ČSL, ale v zastupitelstvu desátého pražského obvodu zasedá za místní koalici Vlasta a byla navržená jako nezávislý kandidát. V Pardubicích zatím vede místopředsedkyně Senátu, navržená za uskupení Netsraníci, ale podporovaná i lidovci - Miluše Horská.

V ostravském obvodě číslo 70 bude dokonce druhé kolo výhradně soubojem nezávislých. Do Senátu se může po šesti letech v dresu hnutí Nezávislí vrátit strarostka městkého obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková, známá autorka kontroverzního výroku o letenkách pro Romy ale musí nejprve porazit nezáviského kandidáta Zdeňka Nytru, kterého podporují zejména pravicové strany. Nytra, který je šéfem krajského hasičského sboru, byl už v minulosti zvolen jako nestraník do zastupitelstva městkého obvodu Moravská Ostrava za ODS.

K lokálním kandidátům pak patří také vládní zmocněnec pro Moravskoslezský kraj a bývalý ministrv Rusnokově vládě Jiří Cieńciala, který kandidoval za hnutí Občané spolu - Nezávislí. Připsal více než 46 % hlasů a zisk mandátu mu proto v prvním kole utekl jen těsně. Na poslankyni Golasowskou z KDU-ČSL navíc získal náskok 30 % hlasů a bude velkým favoritem v obvodu, který se sice jmenuje Frýdek-Místek, ale toto město nezahrnuje. Fakticky se totiž jedná o Třinecko a Těšínsko. Cieńciala je vzhledem ke své činnosti v "Zemanově" Rusnokově vládě dalším adeptem na záchranu klubu SPO-KSČM-Severočech.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 01:46

Smutným vítězem proběhlých voleb je také hnutí Severočeši. To dokázalo postoupit v senátních volbách v obou obvodech, kde kandidovalo a kde uspěli její stávající senátoři Alena Dernerová na Mostecku a Jaroslav Doubrava na Ústecku. Dernerové hrozilo odvolání z voleb, které v rámci svárů uvnitř hnutí postihlo celou krajskou kandidátku hnutí v Ústeckém kraji. Oba Severočeši jdou do voleb z první pozice. Ani to ale asi nevyváží, že už nebudou zastoupení v krajském zastupitelstvu. Mimochodem dosud "severočeští" senátoři drželi na vodou hned dva senátní kluby - Dernerová byla pátou rozhosující členkou klubu ANO, a to hnutí jí nyní ani nepostavilo na Mostecku protikandidáta. Doubrava zase "jistil" klub s názvem SPO-KSČM-Severočech. ten může mít nyní i při znovuzvolení Doubravy potíže, protože ze šesti členů přišel o dva: zemanovec Jaroslav Palas již na Bruntáslku nekandidoval a již zmiňovaný Jozef Regec neuspěl na Blanensku. Klub by tedy mohlo zachránit buď Dernerová, nebo komunistický kandidát Sekanina na Bruntalsku., pokud některých z nich uspěje.   

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 01:36

V senátních volbách celkově do sruhého kola postoupilo 14 stávajících senátorů. Osm jejich kolegů již mandát neobhajovalo a pětice vypadla už v prvním kole - zelení takto přišli o Ivanu Cabrnochovou na Praze 10, sociální demokraté o Matina Tesaříka v Olomouci, Josefa Táborského na Jičínsku a Petra Gawlase v obvodu Frýdek-Místek, Bývalý závodní cyklista Jozef Regec mandát na Blanensku obhajoval, ale už ne za ČSSD, za níž byl před šesti lety zvolen. Stranu totiž později opustil a po určité době u zemanovců nyní kandidoval za "Valentovi" soukromníky.

Nejpřekvapivější obětí se tak asi stal bývalý primátor Olomouce a později hejtman celého Olomouckého kraje Martin Tesařík.

Zajímavým poznatkem je i fakt, že všude, kde za stranu již nekandidoval stávající senátor, tak tam ve všech osmi případech obvod změní stranickou barvu, protože stranický náhradník se nedostal ani do druhého kola. Stalo se to čtyřikrát u odcházejícch senátorů za ODS a čtyřikrát v obvodech, kde byl minule zvolen senátor za ČSSD. Poučení ve stylu Haliny Pawlovské by tedy znělo: nikdy neměňte svého úřadujícího senátora. 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 01:25

Alepsoň trochu mohu komunistům zlepšit náladu senátní volby, kde neobhajovali žádné křeslo, ale mají jednoho postupujícího do druhého kola - v Bruntále uspěl na druhém místě komusnistický "živnostník" Ladislav Sekanina a bude čelit kandidátovi ANO.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 01:21

K poraženým uskupením také tentokrát patří černý kůň posledních krajských voleb - KSČM. Komunisté neobhájili vítězství v Ústeckém kraji, kde skončili v čele s hejtmanem Bubeníčkenm druzí za hnutím ANO, ani v Karlovarském kraji, kde spadli dokonce až na třetí pozici. Tu obsadili i v další své tradiční baště - v Moravskoslezském kraji. V Plzeňském a  Jihočeském kraji skončili až čtvrtí a ve Středních Čechách a na Královéhradecku i Pardubicku dokonce až pátí, když ve všech případech prohráli i s ODS a v posledních dvou případech i s lidoveckou koalicí. Ani moravské skóre nevylepšili jejich čtvrté místo na Vysočině až páté ve Zlínském kraji.

Celkově komunisté ztratili téměř sto ze svých dosavadních 182 křesel, když klesli až na 86 krajských mandátů. Temně vypadají i jejich šance na zapojení do koalic. Určitá snad existuje v Ústeckém kraji, ale i tam si vítězné ANO může vybrat místo nich i variantu s ČSSD.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 01:10

V různých konfigurací šli do voleb piráti a zelení. Piráti sami uspěli v Karlovarském kraji. 

Uskupení zelených s piráty si rovnoměrně rozdělilo dva mandáty v Královéhradeckém kraji, zatímco v Jihomoravském takové spojení přineslo dvě křesla zeleným a jedno pirátům.

V Libereckém kandidovali zelení s "místní" ekologickou Změnou a připsané čtyři mandáty si rozdělili napůl.

V Plzeňském kraji bude mít zeleno-černé spojenectví KDU-ČSL a zelených sice dva mandáty, ale oba připadli lidovcům. Podobně v Olomouckém kraji bude mít z černo-zelené koalice prospěch jen strana lidová, protože navrhla všech sedm zvolených zastupitelů, a to včetně nestranické senátorky Jitky Seitlové. Zelení zde měli na dvojce svého kandidáta, ale ten nepřestál lidovecké kroužkování.

V této části politického spektra si tak připsali zelení i piráti po pěti křeslech a Změna vedená libereckým náměstkem Korytářem dva mandáty. Zelení i piráti se tak udrželi mezi stranami se zastoupením na krajích, ale s nepříliš zářným výsledkem.

Zelení navíc přišli o senátorku Cabrnochovou na Praze 10, protože nepostoupila do druhého kola. Ve hře ovšem zůstává jeden jejich společný kandidát s lidovci (Petr Orel na Novojičínsku, terého zelení přímo navrhli) a jeden se sociálními demokraty (Václav Bělohradský na Praze 6 - navržený ovšem ČSSD).

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 00:51

Zajímavým fenomenem krajských voleb se rovněž stali skokani ze zadních pozic. V Plzeňském kraji skočil na kandidátce TOP 09 europoslanec Jiří Pospíšil z posledního místa na první, v Olomouckém v rámci lidovecké koalice pro kraj ministr Marian Jurečka z poslední pozice na čtvrtou a byl zvolen. V Ústeckém kraji si superskok připsal i premiátor Teplic Jaroslav Kubera na kandidátce ODS, když se posunul díky prefrencím z 55. místa na 2. a bude v zastupitelstvu zasedat i se svým spolustraníkem, který v Teplicích vykonává funkci 1. náměstka hejtmana.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 00:46

Naopak na stranu poražených se zařadila TOP 09, která bude zasedat pouze v zastupitelstvech Královéhradeckého, Plzeňského a Středočeského kraje samostaně. Do zastupitelstev Jihočeského, Jihomoravského a Karlovarského kraje se pak dostala TOP 09 v širší koalici. V sedmi dalších krajích ale propadla a nebude tím zastoupena ve většině krajských zastupitelstev. Lépe pro TOP 09 dopadly volby senátní, kde tři její kandidáti půjdou do druhého kola a zejména na Praze 6 bude ředitel gymnázia Jiří Růžička velkým favoritem, protože bral již v prvním kole 42,31 % hlasů. I druhý postupující bude bojovat v Praze, ale z druhého místa (chirurg Jiří Holubář na Praze 10). Naopak Tomáš Czernin, potomek známé české šlechtické rodiny, vstupuje do finiše v obvodě Jičín z první pozice. 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 00:40

Ještě lépe jsou na tom potom lidovci v senátních volbách, kde dokonce postupuje osmička jejich kandidátů, když obhajují jen dva obvody. Díky tomu jsou v senátních volbách zatím třetí těsně za ČSSD, která samostatně také postoupila v osmi obvodech, ale má ještě ve hře jednoho kandidáta ve společném koalici se zelenuými. 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 00:40

Ještě lépe jsou na tom potom lidovci v senátních volbách, kde dokonce postupuje osmička jejich kandidátů, když obhajují jen dva obvody. Díky tomu jsou v senátních volbách zatím třetí těsně za ČSSD, která samostatně také postoupila v osmi obvodech, ale má ještě ve hře jednoho kandidáta ve společném koalici se zelenuými. 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 00:26

Do širokého zástupu vítězů krajských voleb a prvního kola senátek logicky patří i lidovci. Ti se sice v některých krajích skryli za marketingový název Koalice pro XY kraj, ale budou i díky tomu zastoupeni v 11 krajích z 13. Neúspěchem skončila jejich koalice ve Středočeském (s SNK ED)  a Ústeckém kraji ( s hnutím PRO kraj!). naopak si připsali výhru ve Zlínském kraji, kde fenoménem voleb stal senátor Jiří Čuněk, který nejenom křesťanské demokrat ydovedl k vítězství, ale sám si při tom pipsal 34 % prefrenčních hlasů. Do rubriky triumfů pro lidovce jistě patří i druhé místo na Jižní Moravě a fakt, že zde předstihli Haškovu ČSSD.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 00:07

Zemanovci kandidovali také samostatně ve Zlínském kraji, ani tam ovšem neuspěli a v krajském zastupitelstvu zasedne jen dvojice okamurovců. 

Petr Sokol
Petr Sokol
9. října 2016 · 00:07

Zemanovci kandidovali také samostatně ve Zlínském kraji, ani tam ovšem neuspěli a v krajském zastupitelstvu zasedne jen dvojice okamurovců. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 23:33

Koalice Okamurova SPD a zemnovců ze SPO pronikla do všech krajských zastupitelstev mimo Středočeský a Pardubický. V druhém případě ovšem tamní zemanovci kandidovali samostatně v čele s odborářem Jaromírem Duškem a obě strany samostatně propadli, přestože okamurovcům chyběly jen desetiny procent. celostátně tedy spojení okamurovců se zemanovci jednoznačně vyhrálo souboj o antiislámské hlasy a etablovalo se jako hlavní protestní uskupení s populistickou rétorikou.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 23:16
Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 23:16

Vraťme se ale k hodnocení výsledku jednotlivých stran. radovat se může i ODS, která se dostala do všech krajských zastupitelstev a jednoznačně předčila rivala v pravicové opozici - TOP 09. Nejlépe voliči ohodnotili občanské demokraty v Plzeňském kraji, kde strana získala téměř 15 %. Dvojciferný zisk si připsala také ve Středočeském a Jihočeském kraji. Strana skončila čtvrtá v celkovém počtu zastupitelských mandátů, když předčila i součet mandátů pro různé lidovecké a rozličné starostovské koalice. V Senátu sice neobhájí dosud držených osm křesel, ale bude v druhém kole bojovat v pěti duelech. Tři její kandidáti jdou dokonce v druhém kole obhajovat mandát z první pozice - starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa, místostarosta strany Miloš Vystrčil a berounský senátor Jiří Oberfalzer.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 23:05

Zřejmě se zrodila první koalice. V Královehradeckém kraji se spojí široká aliance složená ze sociálních demokratů, ODS, Koalice pro Královehradecký kraj (v čele s lidovci), koalice Starostové a Východočeši, a TOP 09. takto složená koalice by tak odstavila vítězné ANO. Další pikantností takové koalice by byl fakt, že koalici Straostové a Východočeši vedla do voleb poslankyně Východočechů Martina Berdychová, která byla do PS zvolena na kandátce ANO a sedí v klubu Babišova hnutí.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 21:10

Do druhého senátního kola se také podívá kandidát lokálního plzeňského hnutí Občané-Patrioti Václav Chaloupek. Autor populárních Večerníčků o zvířatech  získal nejvíce hlasů v obvodě Plzeň-jih a utká se o senátorské křeslo s dosavadní sociálnědemokratickou senátorkou Dagmar Terelmešovou. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 20:54

Mezi vítěze voleb lze v krajském klání zahrnout také Starosty a nezávislé (STAN). Hnutí se dostalo do jedenácti zastupitelstev. Vyhrálo v Libereckém kraji a druhé skončilo ve Středočeském kraji. Čtvrtí pak skončilo ve Zlínském kraji, kde kandidoval šéf hnutí Gazdík. Má také šanci naudržení svého pětičlenného senátního klubu, protože obhajovalo jen jeden mandát. Do druhého kola totiž postoupili nyní čtyři zástupci individuálně navržení hnutím STAN, a to dokonce ve třech případech z prvního místa.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 20:43

Další kaňkou na dnešním vystoupení ČSSD je až druhé místo senátora Zdeňka Škromacha v obvodě Hodonín. Ve druhém kole se bude muset místopředseda Senátu pokusit dohnat náskok lidovecké protikandidátky - starostky Ratíškovic Anny Hubáčkové.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 20:29

Do druhéjho kola senátních voleb se dostane také dalěí bývalý minist. Rusnokovu vládu bude pomyslně v rozhodujícícm souboji na Frýdecko-Místecku reprezentovat bývalý ministr průmyslu a obchodu Jiří Cieńciala. Ve sruhém kole ho čeká lidovecká poslankyně Pavlína Golasovská. Propadl proto současný sociálnědemokratický senátor Gawlas.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 20:25

Druhou nejsilnější stranou pro druhé kolo senátních voleb je ČSSD, které postoupila devítka kandidátů. I to ale znamená, že největší vládní strana v horní komoře oslabí, protože před šesti lety vyhrála ve 12 obvodech. Dva jejich senátoři sice během období stranické řady opustili, ale ani zbývajících 10 křesel sociální demokraté již nemohou obhájit.  

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 20:16
Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 20:16

Zatímco okamurovci slaví vstup do řady krajských zastupitelstev, úplně jiné pocity zažívá zakladatel českého antiislamismu Marrin Konvička. Jeho pouhých 8 procent znamenalo aý sedmé místo. Na Táborsku stejně tak trochu překvapivě neuspěl starosta okresního místa Jíří Fišer. Do druhého kola naopak půjde ministr Mládek s ČSSD , a to proti zástupci ANO. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 20:09

V Plzeňském kraji volební výsledky krajského klání trochu připomínají poslední komunální volby v Plzni. Zvítězilo ANO, ale těsně za nimi se seřadili ČSSD a ODS. Občanští demokraté zde s málem 15 procenty hlasů dosáhli vůbec nejlepší výsledek s téměř 15 procenty.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 20:05

V senátních volbách celkově nejvíce uspělo hnutí ANO. Z babišovských kandidátů postoupilo 14. Je mezi nimi například i bývalá šéfka rezortu spravedlnosti Helena Válková. Jen ve dvou případech se ale kandidát ANO utká v "souboji gigantů" se sociálními demokraty. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 19:58

V karlovaraském senátním obvodě Josef Váňa postoupil z druhého místa a bude bojovat v druhém kole s dosavadním senátorem za STAN Janem Horníkem.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 17:37
Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 17:37

Hejtmanem nebude ani senátor Ivo Valenta, který ve Zlínském kraji vedl společnou kandidátku jemu blízké Strany soukromníků a Svobodných. Uskupení do krajského zastupitelstva s osmi procento dostalo, ale asi ani koaliční rozhovory mu nejvyšší krajské křeslo velmi pravděpodobně nepřihrají. V kraji jako v jediném v zemi vyhráli lidovci a největší šanci na post hejtmanan má proto asi jiný senátor - Jiří Čunek. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 17:33

Jedinými krajskými baštami pro oranžové zůstaly jen dva kraje - Jihočeský, kde vítězství obhájil hejtman Zimola, a sousední Vysočina, kde opět vyhrál šéf kraje Běhounek.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 17:29

Další bolestivou porážkou pro ČSSD se zdá téměř definitivní výsledek voleb na Jižní Moravě. Jejich "elitního" hejtmana Michala Haška zde totiž porazilo nejenom ANO, ale také křesťanští demokraté - KDU-ČSL.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 17:24
Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 17:24

Ve Středočeském kraji skončila ČSSD, která tu dosud držela mandát hejtmana, až třetí. Vedle vítězného hnutí ANO ji přeskočil i černý kůň voleb v kraji Starostové a nezávislí. Do voleb je vedl starosta Kolína Vít Rakušan, kterého ale na preference předehnala Dana Drábová.   

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 15:37

V ostře sledovaném souboji o Jihomoravský kraj hnutí ANO předstihlo ČSSD. Sociální demokraté tedy už vedou jen ve dvou krajích - Jihočeském a na Vysočině. Na jasného vítěze krajských voleb volbám dominují babišovci. V řadě krajů se zdá pravdepodobná účast koalice okamurovců a zemanovců.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 14:59

Aktuální výsledky, které je ale třeba brát hodně s rezervou ukazují, že se potvrzuje štěpící linie sever-jih, kdy v sebverních krajích vede ANO, v jižních ČSSD. Aktuálně je jejich skóre 38 ku 3 pro ANO. V Libereckm kraji vedou Straostové pro Olomoucký kraj, ve Zlínském kraji KDU-ČSL.

8. října 2016 · 14:40

Ještě rychleji se sčítají výsledky do Senátu v některých pražských okrscích. Sečtených hlasů ale je velmi málo. 

8. října 2016 · 14:32

Jako první byla sečtena a českým Sunderlandem se stala obec Čečovice na Domažlicku - 2 hlasy tam dostalo ANO, 1 jeden strana sportovců. Volební účast zde byla 4,76%. 

8. října 2016 · 14:32

Jako první byla sečtena a českým Sunderlandem se stala obec Čečovice na Domažlicku - 2 hlasy tam dostalo ANO, 1 jeden strana sportovců. Volební účast zde byla 4,76%. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 14:11

Zatímco ve Velké Británii vždy probíhá souboj měst o to, který obvod bude sečtený jako první a poslední roky tento primát drží město Sunderlan, , u nás nemá soutěž o nejrychleji sečtený okrsek žádnou tradici. Pravděpodobně to bude jedna z menších obcí, kde je tak málo voličů, že hlasy jsou okamžitě sečtené a čas zabere pouze předání zápisu na vyšší úroveň. Poslední naopak bývají sečtené velké okrsky ve městech, které mají několik stovek oprávněných voličů. To má vliv na průběh sčítání, protože "venkobvské" strany v průběhu času klesají a "městské" naopak narůstají.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 14:05

V jednom z prostějovských volebních okrsků je účast v momentě uzavření místností o tři procenta nižší než před čtyřmi lety. To potvrzuje předpoklady, že účast se bude pohybovat kolem třetiny oprávněných voličů.

8. října 2016 · 14:05

V jednom z prostějovských volebních okrsků je účast v momentě uzavření místností o tři procenta nižší než před čtyřmi lety. To potvrzuje předpoklady, že účast se bude pohybovat kolem třetiny oprávněných voličů.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 13:58

10 věcí, které bude zajímavé sledovat v rámci volebních výsledků:

1. Vyhraje více krajů ČSSD nebo ANO?

2. V kolika krajích bude mít většinu zastupitelů ANO a KSČM, aby babišovci ovládli koaliční kjednání v kraji?

3. Potvrdí se údaje z průzkumů, že KSČM ztrácí na úkor nových protestních stran?

4. Kdo se stane silnější stranou v rámci pravicové opozice - ODS nebo TOP 09?

5. Překonají antisilamistická hnutí roztříštěnost a mnízkou účast a proniknou v některém kraji do zastupitelstva?

6. Vyjde Starostům a nezávislým sázka na samostatné kandidatury?

7. Dostane se do druhého kola senátních voleb lídr zakladatel českého antiislamismu Martzin Konvička?

8. Vyhraje Josef Váňa po Velké pardubické i senátní volby na Karlovarsku?

9. Jak skončí souboj civilizací Harapes vs. Čuňas na Praze 6?

10. Dostane v Mostě více hlasů olympijský vítěz z Moskvy Otta Zaremba nebo z Nagana Jiří Šlégr?

 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. října 2016 · 13:27

První čísla o účasti napovídají tomu, že celková účast překročí jen 30 %. Prevděpodobně tak nedojde k vyrovnání hodnoty z roku 2012, kdy k urnám přišlo 36,89% oprávněných voličů.

Kandidáti na hejtmana v krajských volbách 2020 >>>