Konečně je doktorský titul dostupný opravdu všem, i blbejm!

Konečně je doktorský titul dostupný opravdu všem, i blbejm! Zdroj: profimedia.cz

Konečně demokracie: doktoráty i pro blbé!

Opravdu nevím, proč mi ten inzerát Facebook nabídl. Asi že si potřebuju zvýšit kvalifikaci nebo co. Každopádně jsem na hlavní stránce našel reklamu na doktoráty honoris causa, které přijdou bez koruny na litr. No nekupte takové vzdělání!!!

Díky Facebooku si mohu výrazně zlepšit společenskou prestiž! Facebookovská reklama mne zavedla až na stránky firmy, která prodává americké tituly doktor honoris causa — „doktor na základě slávy“ by to šlo přeložit doslovně, méně přesný, ale užívaný termín je čestný doktorát. Cambridge Learning Church & Institute je „registrovaná církev ve státě Florida, a má tedy právo vydávat čestné doktoráty. Jejich vystavení a používání občany ČR nejsou zákonem České republiky nikterak omezeny,“ píšou soudruzi z floridské církve na webu. A oborů, z nichž můžete získat doktorát, je hned celá řada. Namátkou:

- Ekonomické poradenství — Vyznáte se ve světě financí? Zajímají vás finance? Staňte se dr. h. c. v oboru ekonomické poradenství.

- Církevní management — K vedení církevní organizace se předpokládají znalosti z oblasti církevní nauky, ale také organizační schopnosti, kultivovaný projev a vystupování a také schopnost jednat s lidmi. Staňte se doktorem h. c. v oboru církevní management.

- Právnické poradenství — Právo tvoří soubor platných právních norem, tj. pravidel chování, jimiž se řídí lidské spolužití a které jsou uznávané nebo přímo stanovené státem. V případě nedodržování práva ho stát mocensky vynucuje. Staňte se doktorem h. c. v oboru právnického poradenství.

Zvláště ta poslední specializace — právo — mi přijde fakt pikantní. Na webu nalezneme i návod, jak titul užívat: „Správné užívání: Jméno Příjmení, dr. h. c., CLCI (USA) nebo dr. h. c. Jméno Příjmení (CLCI/USA). Titul si u nás nekupujete, ale přispíváte na chod naší církve, její rozvoj, a především šíření vzdělání mezi mladé lidi. A právě za to vám náš senát udělí čestný doktorát dr. h. c. na dobu neurčitou. Obchodní podmínky nejsou součástí webu, a to především proto, že nic neprodáváme a řídíme se legislativou USA. V případě chyb na doktorátu nás ovšem můžete kontaktovat a zboží standardně reklamovat.“ Celý doktorát — tedy diplom, co vám pošlou poštou — přijde na 999 korun českých.

Amerika byla vždy průkopníkem demokracie. A nyní se ukazuje, že americké církve dosáhly ideálu. Demokracie přístupné všem občanům. Proto považuji takové zpřístupnění doktorských titulů, jaké činí institut, za výrazný vzor hodný následování. Konečně je doktorský titul dostupný opravdu všem, i blbejm!