Ozbrojené milice hnutí Hamás - ilustrační snímek

Ozbrojené milice hnutí Hamás - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Platila teroristy z Hamásu i česká vláda?

Konečně naplno prasklo to, o čem se v Izraeli mluví už léta. Sponzorské dary trpícím palestinským Arabům, vybrané mezi soucitnými obyvateli západního světa, financují teroristickou organizaci Hamás a je za ně placen teror proti Izraeli.

Izraelská tajná služba Šin Bet vypátrala, že vysoký manažer pobočky mezinárodní humanitární organizace World Vision v Gaze, Palestinec Muhammad Halabí, kradl mezinárodní pomoc určenou trpícím a přesouval ji do kapes Hamásu. Teroristické organizace, která vládne v pásmu Gazy a má značný vliv i v Judeji a Samaří. Halabí dokázal ukrást až šedesát procent rozpočtu World Vision a celkem takto ukradl z mezinárodních peněz pro trpící okolo padesáti miliónů dolarů. Ty byly investovány do budování teroristické sítě tunelů do Izraele i k běžnému provozu Hamásu. I teroristé musí jíst a výbušniny na atentáty jsou drahé, že. Podrobnosti o cause dobře přiblížil Český rozhlas.

V tomto kontextu se jeví poměrně zvláštní, že do Palestiny putovalo z České republiky za uplynulé desetiletí skoro čtvrt miliardy korun. Jako pomoc pro trpící Palestince, se stejnými úmysly, jako posílali své peníze dárci World Vision.

Například: Třicet vesnic kolem města Túbás (na západním břehu Jordánu, ne v Hamásem kontrolované Gaze) svítí díky půlmegawattové sluneční elektrárně za peníze z české rozvojové pomoci. Byl tam na návštěvě letos na jaře i ministr zahraničí Zaorálek. Ale nějaké realizované civilní projekty, jež ukazovali sponzorům, postavil i Hamás v Gaze. Teď, po prasknutí skandálu s rozkrádáním peněz World Vision, je však doba ptát se, zda skutečně peníze od českých daňových poplatníků skončily v bohulibých projektech všechny, anebo zda nějakou část rozkradli Palestinci a naše peníze využili ve prospěch teroristů.

Proto vyzývám ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka: Nechte okamžitě do poslední koruny prověřit účelnost využití Českou republikou poskytnuté pomoci Palestině. Pokud se zjistí, že jen jedna jediná koruna šla ve prospěch Hamásu nebo jiné teroristické bandě, je potřeba okamžitě a nevratně ukončit jakoukoliv českou pomoc Palestincům. Sponzorovat teror proti Izraeli je naprosto nepřijatelné.