Ben Gurionovo letiště v Tel Avivu

Ben Gurionovo letiště v Tel Avivu Zdroj: Profimedia.cz

Jak hlídané je letiště v Tel Avivu? Špatně. Novinář tam bez problému nastražil falešné bomby

Předložil falešné identifikační údaje na cizí jméno. Fotografie na jeho občanském průkazu byla zjevně někoho jiného. I tak se Davidu Suleimanovi, izraelskému investigativnímu novináři, povedlo nechat se zaměstnat u úklidové firmy na telavivském letišti. Případ vyvolal v Izraeli vážnou debatu o úrovni bezpečnostních opatření na tamějším nejdůležitějším letišti. 

Kdyby byl izraelský novinář David Suleiman terorista, nejméně 12 letadel by už mohlo být zničené výbušninou, kterou se mu do nich bez problému podařilo nainstalovat. Přesně do 12 letadel se mu totiž podařilo naprosto bez povšimnutí dostat. Novinář chtěl upozornit na to, jak zranitelná jsou mezinárodní letiště v případě, že na ně chce někdo zaútočit. Suleiman se nechal zaměstnat v úklidové firmě, která zajišťuje práce právě pro telavivské letiště Davida Ben Guriona.

 

K přijímacímu pohovoru si přinesl průkaz svého přítele, Yaniva Tamira. Ani fakt, že Tamir má zcela jiné vzezření než Suleiman, neodradilo nikoho ze zaměstanců firmy od udělení bezpečnostního razítka na Suleimanovy falešné údaje. Tamirova tmavší pleť a hustá kštice, na rozdíl od Suleimanovy téměř plešaté hlavy, zřejmě nikoho z bezpečnostních či personálních pracovníků úklidové firmy nebily do očí. Bezpečností kontrola falešných údajů Suleimana úspěšně proběhla během jediného dne.

Takto rozdílní byli muži z identifikačních karet. Přesto to nikomu z letiště nepřišlo divné.Takto rozdílní byli muži z identifikačních karet. Přesto to nikomu z letiště nepřišlo divné.|Screenshot Channel 2

Muž se během doby, kdy byl zaměstnán u úklidové firmy, dostal bez problémů do několika letadel. Uvedl také, že se dostal i k již odbaveným kufrům a dalším zavazadlům cestujících. Muž si vše natáčel na kameru, a ze vzniklého materiálu pak odvysílal reportáž pro jednu z izraelských televizí. Novinář upozornil, že podobným způsobem se do prostoru letadla mohli dostat příslušníci Islámského státu, kteří loni v říjnu vyhodili nad Sinajským poloostrovem do povětří letadlo s 224 lidmi na palubě.

 

Vedení Ben Gurionova letiště již obvinilo úklidovou firmu ze závažné nedbalosti při výběru svých pracovníků. Firma zase viní Suleimana, že se při ucházení o práci prokázal falešnými průkazy. Bývalý ředitel telavivského letiště Pini Shiff, který je v současnosti šéfem bezpečnostní agentury, zajišťující bezpečnost letiště, uvedl pro Channel 2 (izraelský televizní kanál, v němž byla reportáž o fatálním selhání bezpečnosti na letišti odvysílána), že z události je nutné vyvodit důsledky. Jaké konkrétní, ale zatím nezveřejnil.