Jedna z koster Pelištejců

Jedna z koster Pelištejců Zdroj: Zev Radovan, courtesy of the Leon Levy Expedition to Ashkelon

Hrob Pelištejců
V okolí byly nalezeny i nádoby a amfory
Aškelon, místo, kde byly hroby objeveny
3
Fotogalerie

Archeologický objev desetiletí: V Izraeli našli vůbec první hroby biblických Filištínských

Starobylý národ, který byl až donedávna považován za jeden z tzv. mořských: Filištínští, neboli Pelištejci, jsou opředeni mnohými tajemstvími. Dosud není znám, jak to u mořských národů bývá, ani jejich přesný původ. Ovšem zdá se, že hádanka je nyní blíže k rozluštění: ve starověkém izraelském městě Aškelonu totiž objevili jejich hřbitov.

Jedná se o vůbec první pohřebiště na území dnešního Izraele. Několik kosterních nálezů, plně zachovalých, bylo objeveno týmem archeologů nedaleko hradeb města Aškelon, které leží na pobřeží na jihu země, jen nedaleko od palestinského Pásma Gazy. Aškelon byl jedním z měst, který podle pramenů Bible Pelištejci obývali.

 

Dosud se věřilo, že Pelištejci byli vůči Izraelitům nepřátelským národem. Koneckonců od jejich jména je odvozeno také jméno Palestina, byť souvislost je v tomto případě spíše vedlejší (pojmenování vzniklo až v době, kdy Pelištejci na území Judeje zřejmě již nežili). Hroby by však mohly odhalit mnohé a dát prostor faktům namísto biblickým textům. Mimo to se také otevírá zcela nový prostor pro bádání ohledně pohřbívání a posmrtných zvyků Pelištejců. “99 procent toho, co bylo o pohřbívání Filištínských napsáno, se bude muset přepsat,” uvedla pro izraleský deník haaretz.com izraelská archeoložka Lawrence E. Stager. Archeoložka dodává, že Pelištejci navíc možná nebyli vůbec tak válkychtiví a nepřátelští, jak je, vcelku jednostranně, líčí Bible. 

  Aškelon, místo, kde byly hroby objevenyAškelon, místo, kde byly hroby objeveny|Zev Radovan, courtesy of the Leon Levy Expedition to Ashkelon

První analýzy ukazují, že nálezy koster jsou 2700 - 3000 let staré. Vyvracejí také dle archeologů teorii o tom, že by byli Pelištejci původem z Kréty (tato teorie platí obecně na možnost původu mořských národů). Podle kosterních objevů lze soudit, že byli zřejmě mnohem spíše spjati s Féničany, na území Izraele se tedy museli dostat z mnohem západnějších oblastí. Objev je unikátní také tím, že je první svého druhu - nikdo zatím neobjevil tak zachovalý a komplexní systém koster. I proto bude zajímavé sledovat další výsledky jeho podrobného zkoumání.