Benjamin Netanjahu

Benjamin Netanjahu Zdroj: Profimedia.cz

Překvapení z Blízkého východu: Izrael tajně jedná s Hamásem, šance na dohodu prý existuje

Přestože z Blízkého východu chodí jedna špatná zpráva za druhou, po dlouhé době se přece jenom zdá, že v něčem se ledy pohnuly. Podle velmi dobře informovaného webu Middle East Eye probíhají utajená jednání mezi palestinským radikálním hnutím Hamás a Izraelem. A hned několik zdrojů tvrdí, že existuje šance na dílčí dohody. Jako vždy v těchto případech, ale  pravdivost této informace ověří až čas.

Izraelská vláda Benjamina Netanjauha prý pracuje při jednání s Hamásem přes několik důvěrných kanálů – německou tajnou službu, emirát Katar (ten je dnes hlavním sponzorem Hamásu) a možná opět i přes Turecko, s kterým se po deseti letech sporů Izrael znovu sbližuje. Dalším mužem v pozadí je bývalý britský premiér Tony Blair. Ten údajně již vyjednal první dohodu.

Blair měl pomoci vyjednat velmi složitou smlouvu, že Katar bude moci prostřednictvím OSN zaplatit část mezd zaměstnancům ve veřejném sektoru v palestinské Gaze, kterou ovládá právě Hamás. Půjde zatím o 30 milionů dolarů. Palestinští zaměstnanci nedostali v Gaze plnou mzdu už od roku 2013. Izrael to kvůli předchozím teroristickým útokům Hamásu blokoval.

K dohodě mělo podle Middle East Eye dojít už minulý týden, zatím ale nebyla oficiálně potvrzena.

Proč by se ale Izrael právě teď chtěl s Hamásem dohodnout?

Určité vysvětlení se dalo už koncem minulého roku objevit v izraelských médiích. Nejvlivnějším představitelem Hamásu je v současnosti šéf jeho vojenského křídla Yahya Sanwar, který je prý přístupný dohodě. Alespoň se tohle tvrzení několikrát objevilo v izraelských médiích, která jinak k Hamásu žádnou vstřícností neoplývají. Sanwar byl před čtyřmi lety propuštěn z izraelského vězení, kde za vraždy seděl 22 let. Původně byl odsouzen k doživotí.

Hamás ale podle dostupných informací sleduje jednáním s Izraelem také dva jiné velké cíle. Jednak chce oslabit konkurenční hnutí Fatah, které ovládá palestinský Západní břeh Jordánu. A také hodlá vybudovat v Gaze nový přístav, který by řešil katastrofální zásobování oblasti. Přístav ale nemůže vzniknout, dokud bude Izrael Gazu z moře zcela blokovat, což je současný stav.

Část izraelské vlády podle všeho není proti vybudování přístavu v Gaze, ale zatím to odmítá premiér Netanjahu. Údajně kvůli tomu, že případnou dohodu s Palestinci by si mohl jako „úspěch“ připsat jeho domácí političtí konkurenti. Důvodem jsou samozřejmě ale i obavy o bezpečnost Izraele. Přístav by totiž pak nemusel sloužit pouze pro přepravu spotřebního zboží či potravin.

Hnutí Fatah, které Západ včetně České republiky uznává za představitele Palestinců, reagoval na možné dohody Hamásu s Izraelem velmi popudlivě, protože se v tom ocitl zcela mimo hru. Podobné jednání označil za „zradu“ a Tonyho Blaira za pouhého bankovního makléře, který se pouze snaží přes Katar vydělat další peníze jen pro sebe.