Delfín jako špion Mossadu?

Delfín jako špion Mossadu? Zdroj: Profimedia.cz

Palestinský Hamás zatkl delfína, prý spolupracoval s Mossadem

Západní svět obletěla zpráva, podle které zatkly ozbrojené oddíly palestinského hnutí Hamás izraelského špionážního delfína. Ten byl údajně vybaven kamerovým systém a zařízením, které umožňuje vystřelovat pod mořskou hladinou šípy. Jediné co neuměl – mluvit. Nyní se očekává verdikt.

Zdaleka nešlo o první zvíře ve službách židovského státu, přičemž Mossad využívá zejména ptáky a ryby, což se – po jejich odhalení, dopadení a zatčení – snaží izraelská oficiální místa maskovat vědeckou činností svých výzkumných ústavů a univerzit.

V prosinci 2010 tak upadla do podezření skupina žraloků útočící na turisty u egyptského letoviska Šarm al-Šajch na Sinajském poloostrově. Potápěč Mustafa Ismail v televizním vysílání prohlásil, že zařízení nalezené na těle jednoho ze zabijáků, tak to nebyla obyčejná dží-pí-eska, jak se snaží egyptskému lidu namluvit vědci, nýbrž navigační modul Mossadu.

Guvernér Jižního Sinaje Mohammad Abdul Fadhil Shousha poté nevyloučil, že se Izrael pokouší tímto způsobem poškodit egyptský turistický ruch.

O rok později byl v Saúdské Arábii dopaden zvídavým pastevcem sup bělohlavý. Obětavý zemědělec zabil jednu ze svých ovcí a přichystal tak návnadu pro obřího mrchožrouta, jehož rozpětí křídel dosahuje až dvou a půl metru. Byl mu dlouho podezřelý. Měl na sobě divnou krabičku s anténou.

A skutečně: po dopadení supa byla na jeho těle objevena nejen anténa, ale také kroužek s nápisem „Tel Aviv university“. Některá saúdskoarabská média začal vzápětí spekulovat, že se i v tomto případě jedná o „sionistické špionážní spiknutí“.

Jasno do případu vnesl až princ Bandar bin Sultan, na jehož rozkaz byl sup propuštěn. Izraelský ekolog Ohad Chacofe to komentoval sdělením, že izraelští ornitologové sledují už sedmnáctým rokem pomocí GPS desítky supů bělohlavých, studují jejich pohyb a zvyky a snaží se tak zabránit jejich vyhynutí.

Zkušený izraelský ornitolog Jossi Leshem z Telavivské univerzity si pak postěžoval, že mu takhle zadrželi v arabských zemích už třetího ptáka: předtím to byl v roce 1970 sup a v roce 1980 bílý pelikán v Súdánu.

V květnu 2012 byl poblíž tureckého města Gaziantepu místními vesničany dopaden včelojed s kroužkem, na němž se skvěl nápis „Israel“. Pták byl poté zevrubně zkoumán na ministerstvu zemědělství, a to včetně rentgenových paprsků, a po ujištění vědců, že jde o běžnou praxi, při níž se sledovaní ptáci označují zemí původu, propuštěn zpět do přírody.

V prosinci toho samého roku byl v súdánské provincii Dárfúr lapen další sup vybavený sofistikovanou elektronikou a nápisy: „Hebrejská univerzita, Jerusalem“, respektive „Izraelská služba pro přírodu“. Již zmíněný izraelský přírodovědec Ohad Hazofe zoufale prohlásil, že jde o jednoho ze sta mladých supů vybavených v rámci mezinárodního projektu sledovacím zařízením GPS vyrobeným v Německu, které rozhodně neumí fotografovat.

O dalším osudu nebohého supa není nic známo.

V říjnu 2013 byl severně od libanonského Bejrútu dopaden hnutím Hizbulláh (v překladu Strana Alláhova) orel nesoucí podezřelé zařízení a mosazený kroužek s anglickým nápisem „Tel Aviv University“. Televizní stanice Al-Manar poté uvedla: „Izrael použil špionážní ptáky již v minulosti. V Saúdské Arábii v roce 2010, v Turecku v roce 2012 a v Egyptě v roce 2013 a vybavení, které nesly, bylo pokaždé identifikováno jako odposlouchávajíc zařízení.“

Vůbec kroužkování ptáků je kamenem úrazu: ten samý rok díky němu upadla do podezření zcela nevinná poštolka zajatá v turecké provincii Elazig.

No, a teď onen delfín dopadený Hamásem! Jakkoli se mohl čtenář původně domnívat, že šlo o ponorku třídy Dolphin (Delfín), jimiž izraelská armáda skutečně disponuje, potvrdilo se, že jde o živočicha, jenž bývá vybaven nebývalou inteligencí. Už proto teď stojí za to bojovat za jeho život, zabránit popravě izraelského delfína.