Andrej Babiš si v politice připadá "jako v blázinci", ačkoliv jeho hnutí před volbami v roce 2013 slibovalo, že bude líp...

Andrej Babiš si v politice připadá "jako v blázinci", ačkoliv jeho hnutí před volbami v roce 2013 slibovalo, že bude líp... Zdroj: ČTK

Babiš v Německu pošlapává český zákon. A je mu to srdečně jedno

Andrej Babiš porušuje zákon o střetu zájmů tím, že jako ministr šéfuje dozorčí radě své německé chemičky SKW Stickstoffwerke Piesteritz. Což, jak píše deník Hospodářské noviny, je v rozporu s paragrafem, který stanoví, že člen vlády nemůže být členem řídícího, dozorčího nebo kontrolního orgánu podnikající právnické osoby.

Babiš členem takového dozorčího orgánu nade vši pochybnost zůstal i po vstupu do Sobotkova kabinetu, a tudíž by mělo být všechno jasné. Ne tak v podání pana ministra, který na svém facebookovém profilu zveřejnil obhajobu, z níž vyvěrá až záviděníhodný optimismus, že veřejnost mu spolkne i ty nejstupidnější výmluvy.

Babiš píše, že německá ústava stanoví, že členové spolkové vlády se musí vzdát vedoucích pozic a pozic v dozorčí radě obchodních společností. A vítězně dodává: „Nejsem německý ministr ani člen spolkové vlády. Proto se na mě jako na českého ministra tento zákon nevztahuje.“ Punktum a písek na to!

Pomiňme nyní, že Babiš si ani na vteřinku nepřipouští, že jako vysoký politický reprezentant naší země, jímž je na každém kroku, by sám a dobrovolně mohl ctít právní a politickou kulturu, jíž jsou vázáni jeho němečtí kolegové. Důležité je, že šéf hnutí ANO dál tvrdí, že „byla zároveň provedena právní analýza, která potvrzuje, že mohu tuto funkci zastávat a není to v rozporu se zákony Spolkové republiky Německo ani se zákony České republiky“.

Příznačné je, že analýzu co „byla provedena“ Babiš nezveřejnil a neuvedl ani její autory. Ti by totiž museli vysvětlit, proč by neměl český zákaz zapovídající členům vlády působit v dozorčích radách platit i pro firmy v zahraničí. Zvlášť když mají českého majitele, jenž je zároveň tuzemským ministrem.

Bylo by zajímavé sledovat, jak by Babišovi neviditelní experti vyvraceli stanovisko odborníka na střet zájmů Josefa Vedrala, který v Hospodářských novinách uvedl: „Pokud náš zákon použije pojem právnická osoba, aniž by ho nějak specifikoval či omezoval jeho rozsah, myslí tím jakoukoliv právnickou osobu.“ A ještě dodal: „Pokud by Parlament chtěl účinnost zákona omezit jen na firmy v Česku, v jeho textu by to upřesnil, jako například v zákonu o bankách.“

Babiš se hájí i tím, že své působení v dozorčí radě SKW nikterak neskrýval a odměnu za účast v ní opakovaně uváděl ve svém majetkovém přiznání za roky 2014, 2015 a 2016. O kus dál ale tvrdí, že se zasedání rady nezúčastňuje, protože nemá čas. Za co mu ale potom společnost platí? Respektive, proč šéf Agrofertu vytahuje za cenu pošlapání zákona peníze z jedné své firmy za své nicnedělání?

V tomhle ohledu Babišův dozor chemičky připomíná případ Čapího hnízda, kde miliardář Babiš prováděl neskutečné machinace s vlastnictvím jedné z firem Agrofertu, jen aby pumpl evropské fondy o padesát miliónů korun.