Velká Británie po svém odchodu z EU oslabí, míní český premiér Bohuslav Sobotka.

Velká Británie po svém odchodu z EU oslabí, míní český premiér Bohuslav Sobotka. Zdroj: Pixabay.com

Podle premiéra Bohuslava Sobotky není „Brexit“ konec světa, Velká Británie však bude slabší

Předseda vlády Bohuslav Sobotka vyjádřil své zklamání z výsledků britského referenda. Podle něj budou mít Britové menší vliv na to, co se v Evropě děje a jejich země bude celkově slabší a méně důležitá.

„Británie se jen vydala jinou cestou, než je evropská integrace. Je to rozhodnutí závažné a nezvratné. Britové budou mít menší vliv na to, co se v Evropě děje a jejich země bude celkově slabší a méně důležitá. V nejbližších letech budou muset znovu zápasit o udržení Skotska,“ napsal předseda vlády na svůj facebookový profil. Podle něj by se EU měla domluvit na odchodu Velké Británie „rychle a racionálně. Je potřeba minimalizovat negativní důsledky pro občany EU a České republiky.“

Předseda ODS Petr Fiala prohlásil, že hlasování Britů odráží špatnou integrační politiku unie, která "vede od jedné krize k druhé". Výsledek referenda je podle něj třeba chápat jako výzvu. „ČR ztratí klíčového spojence v prosazování představy o liberálnější, méně centralizované a méně byrokratické Evropské unii," napsal Fiala v prohlášení.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš na svém tvitterovém účtu v reakci na výsledky hlasování napsal: „Evropská unie ale dostala facku, na kterou bude muset razantně reagovat a viditelně se reformovat, jinak hrozí, že přijdou další.“ Podle Babiše z EU odchází „velký euroskeptický hlas, což neznamená, že problémy, které Britové kritizovali, zmizely. Nezmizely.“

Klaus: Brexit změní myšlení milionů lidí
Díky rozhodnutí Britů opustit Evropskou unii se změní myšlení milionů lidí v Evropě, míní bývalý český prezident Václav Klaus. V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál řekl, že Británie už potřetí začíná zachraňovat Evropu od monstra, kterým je podle něj "bruselská elita". V Evropě podle něj mohou posílit radikálně demokratické strany a mlčící většina se může vzchopit.

"Kolébka demokracie, kolébka kapitalismu, Velká Británie, která už dvakrát zachránila Evropu v posledních 200 letech, jednou od Napoleona, podruhé od Hitlera, tak teď potřetí začíná zachraňovat Evropu od jistého monstra, za které já považuji bruselskou elitu," řekl Klaus.