George Soros

George Soros Zdroj: Profimedia.cz

Když budete hlasovat pro Brexit, přijdete o peníze, varuje finančník Soros

Rozhodnutí Spojeného království opustit Evropskou unii pravděpodobně vyvolá velký výprodej libry, povede k prudkému poklesu příjmů domácností a recesi, tvrdí finančník George Soros.

Těsně před britským referendem o setrvání nebo opuštění Unie, varoval Soros před možnými následky.

"Příliš mnoho lidí věří, že hlasování vedoucí k odchodu z EU nebude mít žádný vliv na jejich osobní finanční situaci," napsal Soros v úvodníku úterního vydání deníku Guardian. „Je to jen zbožné přání.“

Zmiňuje odhady různých autorit včetně Bank of England a Mezinárodního měnového fondu. Soros uvedl, že průměrná ztráta příjmu na domácnost v důsledku poklesu britské měny by byla od 3000 do 5000 liber ročně, tedy od 4 400 dolarů do 7335 dolarů.

Soros výkyvům britské měny rozumí, sám na tom kdysi dost vydělal. Na spekulaci s librou získal hodně peněz v roce 1992. Podle něj by teď Brexit způsobil pokles měny o 15 až 20 procent. Dnes by podle něj devalvace ale nebyla zdravá.

Uvedl tři důvody: Bank of England by nemohla snížit sazby z již tak dost nízkých úrovní; Velká Británie má velký deficit běžného účtu a pravděpodobně se nedočká dalšího přílivu peněz a nakonec dojde k tomu, že ztráta hodnoty libry nepomůže vývozu kvůli nejistotě ohledně obchodních podmínek, které by Brexit přinesl.

Spekulanti, kteří by vsadili na Brexit, by na tom vydělali, ale pro většinu občanů by to znamenalo zchudnutí. Soros připomíná, že by to bylo horší než v roce 1992, kdy se měna znehodnotila o 15 procent, což přineslo velké peníze jemu, ovšem na úkor Bank of England a britské vlády.

„Chci, aby lidé věděli, jaké důsledky by měl odchod z EU před tím, než odevzdají své hlasy, ne až potom,“ „Pokud budou hlasovat pro odchod, mohli by se dočkat víkendu s Černým pátkem a vážných důsledků pro obyčejné lidi. napsal Soros.

Rozhodnutí Spojeného království opustit Unii by pravděpodobně vedlo k velkému výprodeji libry, prudkému poklesu příjmů domácností a recesi.

Americký investor Wilbur Ross, prezident společnosti W. L. Ross & Co., to nevidí tak tragicky. „Myslím, že George trochu přehání, když říká 15 až 20 procent. To by byl ohromný pohyb pro každou měnu,“ řekl v úterý na stanici CNBC.

Richard Turnill, hlavní investiční stratég ze společnosti BlackRock, řekl Sorosova výzva popisuje extrémní konce, ale že dvouciferný pokles libry je dost věrohodný. Podle Turnilla by libra také mohla na nějakou dobu vyskočit o nějaké dvouciferné číslo nahoru, pokud Britové odhlasují, že zůstanou.

Se Sorosem nesouhlasí třeba konzervativní politik Michael Gove, které vede kampaň za odchod z Unie. Podle něj je Unie potápějící se loď a na názory finančních spekulantů se nelze spolehnout. Kdyby byli ti, co předpovídají vývoj ekonomiky tak spolehliví jako piloti, byli bychom podle něj dávno všichni miliardáři. Máme si prý připomenout Sorosovy chyby v minulosti, když byl třeba stoupencem jednotné měny, která podle něj měla Británii pomoci.

Kdo má pravdu, se Britové a ostatní dozví už brzo. Zatím víme, že po vraždě političky Jo Coxové, když to vypadalo na posílení pozice těch, kdo požadují setrvání v EU, libra posílila. Zní to někomu možná cynicky, ale finanční trhy mají své vlastní zákony a je patrné, že se Brexitu spíše obávají.