Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: Petr Topič / Mafra / Profimedia

Milan Chovanec: "Polepšený" pučista, který nachytal Babiše v politických nedbalkách

Tento políček bude Andreje Babiše pálit ještě dlouho. Ministr vnitra Milan Chovanec mu svým podpisem pod policejní reformu jasně ukázal, že to není on ani jeho ANO, kdo si ve vládě všechno vydupe či vyfňuká. A co hůř, Chovancův podpis nachytal Babiše a jeho stranické služebnictvo na švestkách. Nikdo zřejmě nepředpokládal, že ministr vnitra půjde až do takového rizika, že podpisem reformy rozbije vládu, čímž ANO hrozilo. Vláda nejenže nepadla, ale ANO zařadilo zpátečku a celá věc se bude řešit, až se vrátí premiér Bohuslav Sobotka ze zahraniční cesty.

Milan Chovanec si tímto svým krokem upevnil pozici ve vládě, ale i v samotné ČSSD, protože je to nyní de facto jediný politik této strany, se kterým nemůže Babiš orat a vyhrožovat mu, že zítra může být premiérem už někdo jiný. Jinými slovy, Chovanec bude nyní pro Sobotku zcela nepostradatelný, za zády s ním už se premiér nemusí Babiše tolik bát. Ministr vnitra prokázal nervy ze železa, ale takřka machiavelistické umění politiky.

To ostatně prokázal už před dvěma a půl lety po posledních volbách do Poslanecké sněmovny, kdy patřil do skupinky takzvaných lánských pučistů, která chtěla Bohuslava Sobotku vyšachovat z jednání o vládě. Jako první velice rychle vycítil, že hra proti vlastnímu stranickému předsedovi se vyvíjí špatně a nezachrání to ani účast prezidenta Miloše Zemana v tomto komplotu. Proto odkryl karty, dal svoji hlavu Sobotkovi k dispozici. Oslabený Sobotka však Chovancovi odpustil a navíc ho vytáhl ještě výš v mocenském stromu strany. Od té doby hvězda ministra vnitra září čím dál jasněji.

To se nedá říci o zbytku lánských pučistů. Zdeněk Škromach je v Senátu takřka neviditelný, v ČSSD je jeho vliv mizivý a o místo na Hradě si říká jen potichu, aby ho neslyšel Zeman na Hradě. Jeroným Tejc musel rychle zapomenout na post ministra vnitra a může být rád za místo předsedy výboru ve sněmovně. Stejně museli své pozice vyklidit i hejtmani Michal Hašek a Jiří Zimola. Ačkoliv od oné nezdařené taškařice uteklo již mnoho let, s výjimkou Škromacha ani jeden z těchto zbylých pučistů svou porážku nerozdýchal a v závětří všichni sbírají síly k odplatě. I proto zde potřebuje Sobotka silného Chovance, protože jedině on je schopen vybudovat kolem něj štít, který tito vyhladovělí dravci nepřekonají.

Ač se o tom příliš nemluví, ministrovi vnitra mohou být vděční všichni, kteří odmítají příliv uprchlíků do Česka, a to bez ohledu na skutečnost, zda jsou voliči ČSSD či nikoliv. Byl to totiž právě Chovanec, který svým jasným, nekompromisním a tvrdým přístupem způsobil, že mezi uprchlíky na jihu má Česká republika pověst země, která nikoho nevítá s otevřenou náručí jako loni na podzim Německo.

Bude velice zajímavé sledovat kariéru Milana Chovance do budoucna. Tento někdejší plzeňský hejtman, který úspěšně porazil i svoji nadváhu, ukázal, že má-li ČSSD čelit nástupu Andreje Babiše a zabránit svému ústupu z mocenských pozic, je pro svoji stranu nenahraditelný.