Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) dnes podepsal kritizovanou policejní reformu. Na snímku s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) dnes podepsal kritizovanou policejní reformu. Na snímku s policejním prezidentem Tomášem Tuhým. Zdroj: ČTK

Ministr Chovanec podepsal policejní reformu navzdory Babišovi. Jak zareaguje šéf ANO?

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes podepsal kritizovanou reformu policie, při které se Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a protikorupční policie sloučí do Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Chovanec to oznámil na tiskové konferenci. Změny kritizuje zejména vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Podle Chovance se chová hystericky. Chovanec odmítl, že by podpisem reformy porušil podmínky koaliční smlouvy, jak tvrdí Babiš.

"Jsem přesvědčen, že jsme neporušili koaliční smlouvu," prohlásil Chovanec. Babiš předtím uvedl, že pokud bude reforma podepsána, hnutí ANO zřejmě vypoví koaliční smlouvu. Vypovězení musí ještě schválit předsednictvo a neznamená odchod z vlády, v té chce hnutí zůstat a plnit program, řekl Babiš.

Předseda ANO předtím uvedl, že pokud bude reforma podepsána, hnutí zřejmě vypoví koaliční smlouvu. Vypovězení musí ještě schválit předsednictvo a neznamená odchod z vlády, v té chce ANO zůstat a plnit program, řekl Babiš. Chovanec si ale neumí představit, jak by hnutí ANO mohlo dál fungovat ve vládě, pokud by vypovědělo koaliční smlouvu.

Premiér dal Chovancovi zelenou k podpisu

Chovanec uvedl, že podpis pod reformu připojil po dohodě s premiérem, který dnes odletěl na několikadenní návštěvu Číny. "Pan premiér je o mých krocích obeznámen, bez dohody s panem premiérem bych to neudělal," konstatoval Chovanec.

Ministr vnitra se znovu vymezil proti kritice hnutí ANO. To se podle Chovance snaží zastavit změnu za pomocí svých médií, čímž poukázal na to, že do koncernu ministra financí Babiše Agrofert patří i mediální skupina Mafra vydávající mimo jiné deník Lidové noviny. "Policie se nikdy nestane divizí Agrofertu," řekl ministr vnitra.