Miloš Zeman a hasiči.

Miloš Zeman a hasiči. Zdroj: Jiří Ovčáček - Twitter

Vodní děla se hodí.
Hasičský bál ve Vrchlabí.
Skauti mají dalekohledy.
Miloš Zeman a hasiči.
Miloš Zeman a hasiči.
6
Fotogalerie

Zeman chce na uprchlíky nasadit hasiče. Brzy jistě přidá porybné, popeláře a skauty

S nasazením armády v případě rozmachu náporu migrantů už se tak nějak počítá, teď prezident přihazuje další železo do ohně. Kdyby ani policisté a vojáci nestačili, pomůže další složka integrovaného záchranného systému.

„Hasiči mají vodní děla,“ pronesl prezident při besedě s obyvateli Českých Velenic. A informaci o hasičích si ze záplavy myšlenek a bonmotů z jihočeské diskuse vybral i mluvčí Jiří Ovčáček, když o ní informoval v oficiálním hradním tweetu.

Je to logické: kromě vodních děl a další techniky mají hasiči také uniformu a kuráž a vlastně i povinnost: „Nebudu váhat při ochraně zájmů České republiky nasadit i vlastní život.“ Takto končí Služební slib příslušníka bezpečnostního sboru.

Dobrovolných hasičů se slib netýká, ale mnozí jistě rádi vypomůžou, když takto pan prezident vlastně apeluje. Nebo si to aspoň rádi slíbí nad sudem v požární zbrojnici. Podobně přece třeba v Bulharsku pomáhají dobrovolní policisté a pohraničníci, totiž občanské, vlastenecké nebo které hlídky, které chodí po lesích a pátrají po proklouznuvších uprchlících. Pak je třeba přivážou někde ke stromu nebo dovlečou (ne vždy zrovna v rukavičkách) do rukou policie.

Prezident konstatoval, že zatím se migranti pohybují hlavně po silnicích a železnicích. "Doufejme, že zachovají tradici a budou se pohybovat jen po těchto cestách. Daleko složitější by byla situace, kdyby se prolomila takzvaná zelená hranice." Myslel tím lesní a polní cesty, které přece jen některé navigace v chytrých telefonech také mohou mapovat. I zde se prezidentovi nabízí řešení: myslivci a skauti. Však to těm druhým také ukládá slib: „Slibuji na svou čest, jak dovedu nejlépe: plnit své povinnosti vůči Bohu a vlasti, plnit své povinnosti vůči sobě a zachovávat skautský zákon, tělem i duší být připraven/-a pomáhat bližním!“ (Spoluobčané jsou pochopitelně bližnější). Možná se dá dokonce aplikovat i slib myslivecký, který hovoří o škodné.

A později může Zeman pokračovat dál a dál: každé dva měsíce nové posily. Na tratích pomohou železničáři (kteří mají vlaky), na nehlídaných řekách porybní (mají dalekohledy) svorně s rybáři a vodáky, zemědělci mají stáda prasat (nebo to navrhne Okamura?), popeláři mají velká auta a tak dále a tak dále.

Je dobře, že je hlava státu před vzdálenou hrozbou o tolik kroků napřed. Nebo je to jen šikovné PR, kdy se mu daří nadnášet témata a hrozby zatím spíše vzdálené a hypotetické a rovnou si na ně rázně odpovídá? Nejen, že maluje čerta na zeď, on ho rovnou zase rázně přeškrtne, smaže, smyje vodním dělem.