V Bulharsku lidé "loví" uprchlíky, které pak předávají policii (ilustrační foto)

V Bulharsku lidé "loví" uprchlíky, které pak předávají policii (ilustrační foto) Zdroj: ČTK/Němeček Pavel

V Bulharsku lidé "loví" uprchlíky, které pak předávají policii (ilustrační foto)
V Bulharsku lidé "loví" uprchlíky, které pak předávají policii (ilustrační foto)
V Bulharsku lidé "loví" uprchlíky, které pak předávají policii (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Divoký západ v Bulharsku: Hlídky nacionalistů „loví“ uprchlíky u hranic

Uprchlická krize se v Bulharsku projevuje i protiprávním „lovem“ uprchlíků, který má ale podporu veřejnosti a za porušování zákonů se samozvaným pohraničním hlídkám dokonce dostalo veřejné pochvaly od policie.

3. dubna jedenáct nacionalistů z Organizace pro ochranu bulharských občanů při „procházce lesem“ u hranic s Tureckem zadrželo skupinu 23 migrantů. Jednalo se prý o Afghánce. Protože někteří lidé z domobrany chodí v maskovacích uniformách, uprchlíci si mysleli, že je zadržela skutečná policie a nechali se dobrovolně doprovodit do nejbližší vesnice, kde si je pak převzali řádní policisté.

Podobné jednání je i v Bulharsku samozřejmě protiprávní, ale minulý čtvrtek velitel pohraniční policie Antonio Angelov dobrovolníky pochválil a ocenil. I když veřejnost upozornil, že někdy může být taková činnost „riskantní“, protože uprchlíci se nemusí chovat tak klidně. Celou akci popsal web Balkan Insight.

Цивилните отряди за защита на жените и вярата ЗАДЪРЖАНЕ НА МИГРАНТИ И ИЗПРАЩАНЕ ОБРАТНО В ТУРЦИЯ...Никакви 112, никакви полицаи-предатели не ни трябват.Действаме сами !!!

Posted by Joseph Louis Barrow on Sunday, 10 April 2016

Organizace pro ochranu bulharských občanů pak vyzvala veřejnost, aby se více lidí věnovalo „procházkám v lese“ a tam zastavili „antibulharské jednání“ uprchlíků. Je to prý jejich občanská povinnost.

Navíc podobných skupin a jednotlivců je stále více a mají poměrně velkou podporu veřejnosti. Koncem března v Burgasu před policejní služebnou protestovali lidé proti tomu, aby bezpečnostní složky vůbec vyslýchaly Dinko Valeva, který také zadržel u hranic migranty.

Další skupina, Občanské sdružení pro ochranu žen a víry, má u hranic s Tureckem také svoje hlídky a ty uprchlíky nepředávají policii, ale rovnou je nutí k návratu za hranice. Objevily se i zprávy, že některé migranty její příznivci zbili. To sdružení odmítlo a na webové stránce lentata.com vydalo prohlášení, že přistěhovalci přicházejí ilegálně, a proto se musí vrátit za hranici. 

Minulý týden pak ministryně vnitra Rumjana Bachvarovová vyzvala veřejnost, aby nezasahovala do práce policie, ale současně ji požádala, aby uprchlíky „udali“, pokud je někde uvidí.

Bulharsko staví proti nelegální migraci na 130 kilometrů dlouhé hranici s Tureckem plot, který má být dokončen koncem června.