Protesty v táboře Idomeni

Protesty v táboře Idomeni Zdroj: ČTK

260 zraněných na makedonské hranici. To je válka!

V neděli dostala migrační krize další, nový rozměr. Praxe potvrdila, že zákonitým druhým dějstvím po oplocení jižní hranice Schengenu bude obrana toho plotu vojenskou silou. Zatím létají jenom plynové granáty a nestřílí se ostrýma, ale nikdo neví, jak dlouho to vydrží.

Nedělní pohoda v táboře Idomeni: Pět hodin trvající útoky běženců na plot, který provázelo masivní vrhání kamenů na policisty a vojáky na makedonské straně plotu. Řekové se na nepokoje vybodli. Skupina asi pěti set uprchlíků dokonce prorazila první linii plotu a policie je musela rozehnat slzným plynem a ohlušujícími granáty.

„Dvě stovky lidí byly ošetřeny našimi lékaři kvůli dýchacím problémům. Třicet lidí bylo zraněno gumovými projektily a dalších třicet bylo zraněno jinak,“ sdělil mediím místní koordinátor Lékařů bez hranic Achilleas Tzemos.

Pokud dojde k hromadnému násilnému pokusu o vpád přes chráněné hranice na balkánské cestě, pokud stovky uprchlíků vrhají kameny na naše vojáky i policisty - naši policisté tam slouží na výpomoc také, pokud dojde k násilnému narušení hranic na cestě uprchlíků do EU, a pokud tomu musí zabraňovat masivní kordony policistů a vojáků s použitím chemických prostředků, a pokud je při tom zraněno dvě stě šedesát lidí, tak je to normální válka. Samozřejmě válka postmoderní, atypická, ne válka, kde proti sobě bojují dvě armády, ale válka asymetrická, dokonce zcela novým způsobem: Na jedné straně barikády zatím desetitisíce, ale potenciálně desítky či možná stovky milionů lidí z mnoha zemí zoufalých ze situace u nich doma a snažících se za každou cenu dostat do vysněného blahobytu západoněmeckých velkoměst. Neozbrojených lidí. Na druhé straně naše regulerní ozbrojené složky s téměř nesplnitelným úkolem: Tu hranici trvale udržet bez násilí. Ale jak dlouho to půjde, neví nikdo, a realisté o tom raději nepřemýšlejí, aby si nezkazili náladu.

  Proto se - ač ateista - modlím, aby našim policistům a vojákům co nejdéle vystačily ty ohlušující granáty, slzný plyn a štíty. Opravdu mne děsí představa, že na tu záplavu neozbrojených migrantů už násilně pronikajících na naše území budeme muset střílet.