prezident Miloš Zeman

prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK/Zápotocký Aleš

kalašnikov 2012
Miloš Zeman
Miloš Zeman
3
Fotogalerie

Zemanův kalašnikov: Jedovatý smích jízlivého trolla

Já začínám toho Zemana mít rád. Pokud mu tedy ten marketing nevymejšlí Marek Prchal nebo Vilém Rubeš. Jeho sebeprezentace a čeření vody jsou tak mistrné, že by to odpovídalo rukopisu těchto velikánů české reklamy.

Miloš Zeman už asi tři dny nebyl hlavní televizní událostí. Chápu, že to cítí jako křivdu, při jeho míře narcismu, manipulativnosti a škodolibosti je v jeho očích adekvátní, aby byl v hlavních zprávách minimálně dvakrát týdně. A dokáže to zařídit tak mistrně, že mu přiznávám marketingový talent levelu Jakuba Horáka.

Miloš Zeman prohlásil, že demokratickým způsobem výměny politiků jsou volby, nedemokratickým způsobem jejich výměny pak je kalašnikov. Což je hospodský kec par excellence, který by v pivnici U Pomrdů jistě Milošovi vynesl několik panáků zdarma. Navíc je to nepříjemná, ale objektivně prokazatelná pravda, v některých částech Asie a Afriky se kalašnikovem mění vlády skutečně častěji než volbami. Pokud to ovšem v dnešní, zjitřené době rezignující v zájmu politické korektnosti na pravdu pronese veřejně prezident (byť na nevinné besedě, ne ve státnickém projevu), tak je z toho bengál jak ze žurnálu. Protestují úplně všichni, i když nebylo řečeno vůbec nic špatného, Zeman pouze ironicky okomentoval realitu. Přesto se může intelektuální veřejnost i slušní politici přetrhnout, kdo Miloše odsoudí dřív.

Přitom je zcela evidentní, že Zeman zafungoval (jak činí často) jako čistokrevný troll. Vůbec nejde o to, že by chtěl střílet politiky nebo že by to schvaloval — on jen potřeboval bejt v telině, tak svým geniálním talentem marketéra zcela chladně a bez emocí vymyslel nehoráznost, kdy sice neřekne vůbec nic špatného, ale přesto se všichni podělají. A povedlo se. Tyto řádky píšu chvíli po tom, co skončily Události a komentáře, kde byl Zemanův kalašnikov jako hlavní a první téma smrtelně vážné diskuse nějakých jistě vážených politiků, co se vzhledem k výroku vymezovali. Ne uprchlická krize, ne kolabující Schengen, ne krachující Řecko, ne válka na Ukrajině. Zemanovy kecy byly událostí dne. Předpokládám, že dědek na Hradě v tu chvíli seděl se skleničkou v ruce před televizí a chechtal se jízlivým smíchem trolla, jemuž se podařil kousek na celonárodní a veřejnoprávní úrovni.

Odpovědí na Zemanovy výroky o kalašnikovu nemá být celonárodní pohoršení, ale povzdech: Ach jo, dědek se zase předvádí! Čím víc se totiž nad výroky trollů rozčilujeme, tím mají větší radost a tím trollí intenzívněji. Takže: Nekrmte trolly, ani když jsou prezidentem!