Michail Timofejevič Kalašnikov

Michail Timofejevič Kalašnikov Zdroj: ag

Je Miloš Zeman způsobilý vykonávat svoji fuknci?
2
Fotogalerie

Kalašnikov, demokracie a mozek. Zemanova ústa produkují jeden potrat za druhým

Člověk by si pomalu mohl založit rubriku s názvem Vejšplechty Miloše Z. a nemusel by psát o ničem jiném. Zeman proslul během kariéry přednesem nehorázností nejtěžšího kalibru. Recituje je procítěněji než pionýrka na Pražském vajíčku.

Mnoho kolegů radí: nevěnovat jeho lidové tvořivosti čtvrté cenové skupiny pozornost. Třeba právě teď něco podobného doporučuje kolegyně Jana Bendová:

Svůdná idea; její naplnění by pro něj byl horší trest než doživotí. Kdyby už o něm nikdo nikdy nenapsal ani řádku. Ale nejde to, neboť by se museli smluvit všichni novináři, což je utopie. Novinář je z definice novinářem proto, že se na ničem není schopen nikdy s nikým domluvit.

Ignorování navíc není ani žádoucí. Bez ohledu na svou celkovou zavrženíhodnost a opovrženíhodnost je Zeman prezidentem, byl zvolen. Nesmí tedy zůstat bez povšimnutí jeho sériová devalvace Masarykova úřadu.

I poslednímu jeho výroku – jak se zbavit předsedy vlády Bohuslava Sobotky – se tedy dostalo pozornosti. Tak třeba tweetoval vtipný kolega Ján Simkanič:

 

 

Proč to prezident řekl? Jistě žertoval, i když vtipný nebyl, byl trapný a nepatřičný. Proč si Zeman myslí, že byl vtipný? Jedna hypotéza pracuje s předpokladem, že už má tak vypitý mozek, že nedokáže rozlišit, co je a není vtipné, co je a není vhodné recitovat jako prezident, i kdyby to třeba vtipné bylo.

Druhá, odvážná hypotéza praví, že Zeman ještě stále dobře ví, že normální prezidenti takové věci neříkají, ví také, že jeho žert vtipný nebyl, ale že se velmi líbil velké části jeho skalních fandů. Ba co je důležitější, že podráždil lumpenkavárnu. Jeho fanklub si mne ruce, jak „jim“ to zas Miloš pěkně „nandal.“

Ani jedna z hypotéz není optimistická. V první je Zeman troskou, druhé pak cynikem bez zábran. V každém případě jeho prohlášení vykazují radikalistickou trajektorii: nová jsou nehoráznější než předchozí. Kdo kariéru staví na bezobsažné provokaci, musí nutně upadnout do pasti radikální trajektorie. Prázdný šok můžu přebít jen dalším prázdným šokem, jinak se orgasmus, pardon, sebeuspokojení nedostaví.

Čili – co nás ještě čeká? Jaké další kousky prezident připraví? Napadá mě urážka prezidenta spřáteleného státu, ta tu ještě nebyla. Až přijde, budeme přesně vědět, zda je Zeman cynik, nebo troska.

Možná by nás oné nebetyčné ostudy senátoři a poslanci mohli ušetřit, osobně bych však na to nesázel. Musela by se jich totiž nadpoloviční většina domluvit a hlasovat, že prezident je nezpůsobilý vykonávat funkci. Jeho pravomoci by podle článku 66 ústavy přešly na předsedu vlády. Prezident by se odvolal k Ústavnímu soudu, a ten by rozhodl, zda bylo usnesení obou komor oprávněné.

To se nestane. Však víte, Zemana je možné zbavit se demokraticky u voleb, a pak také …

Je Miloš Zeman způsobilý vykonávat svoji fuknci?Je Miloš Zeman způsobilý vykonávat svoji fuknci?|profimedia.cz