Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: Ľubomír Kotrha

Inteligence a úsudek opouštějí Miloše Zemana rychleji než uprchlíci Sýrii. Kdo to organizuje?

Miloš Zeman nás nemůže překvapit ani případným tvrzením, že prezident Barack Obama má tajný poměr se senátorem Doubravou. Přibližně do této kategorie věrohodnosti totiž spadá jeho setrvalé tvrzení, že uprchlická vlna je cíleně organizována, a jeho nejnovější výlev, že ji řídí Muslimské bratrstvo z Egypta.

Budiž řečeno, že jsou politické síly, které uprchlickou vlnu zneužívají. Na prvním místě je to ruský prezident Vladimir Putin, jenž svým vojenským zásahem v Sýrii na podporu diktátora Bašára Asada sleduje několik cílů a destabilizace Evropy prostřednictvím pokračující uprchlické vlny je jedním z nich.

Uprchlíci se hodí i al-Ká’idě a Islámskému státu, a to hned ve dvou úrovních. Ve strategické jim pomáhá věrohodněji argumentovat, že Západ vede válku proti celému islámu, neboť běženci probouzejí v Evropě protiislámské síly. V taktické rovině jim pak usnadňují teroristické útoky, jimž se daří víc v atmosféře strachu a chaosu.

Další skupinou, jež na běžencích parazituje, jsou eurofobové, kteří chtějí rozbít Evropskou unii. Tato krajně pravicová fronta od Le Penové po Klause se netají obdivem k Putinovi, odporem k liberální demokracii a západním hodnotám otevřenosti a tolerance. Ambiciózní nuly typu Konvičky se díky protiislámské hysterii ocitly v televizi a už se vidí v Parlamentu. Pašeráci lidí zase, jak to v takových situacích bývá, vydělávají velké peníze na neštěstí druhých.

Ano, z uprchlíků leckdo profituje, ať už finančně, nebo politicky. To neznamená, že by běženecká vlna byla někým „organizována“ a „vyprovokována“. Jednak pro to není sebemenší věrohodný důkaz. I na základě racionálního pohledu, opřeného o historickou zkušenost, můžeme lehce dojít k realistickému závěru, že takový exodus, největší v Evropě od druhé světové války, prostě uměle zorganizovat nejde.

Zeman uvedl dva „důkazy“, tvrzení dvou arabských politiků, a sice korunního prince Spojených arabských emirátů a marockého ministra zahraničí. Oba hovořili o zahraničních ambicích egyptského Muslimského bratrstva. Z této organizace, založené Hasanem al-Baná před téměř stoletím na obranu arabské kultury, hrdosti a islámu, opravdu vzešla celá řada radikálů a teroristů. Dnes nejznámějším je Ajmán az-Zawahrí, šéf oslabené centrální al-Ká’idy.

Jenže i samotný svět islamistů, radikálů a teroristů je vnitřně rozdělen na skupiny a sekty, které se buď otevřeně nesnášejí, nebo k sobě mají značnou nedůvěru a nejsou schopny spolupracovat ani na věcech, jež se jich bezprostředně týkají, natožpak na strategických projektech týkajících se Evropy.

Jak marocký politik, tak princ z Abú Zabí měli své vnitropolitické důvody, proč charakterizovali egyptské Muslimské bratrstvo jako regionální, či snad dokonce globální hrozbu. Bratrstvo může být hrozbou pro zkorumpované režimy, jakými jsou právě ten marocký, ten v Emirátech nebo i egyptský, ač tam vojenská klika zahnala Bratry do defenzívy. Ti zdaleka nedisponují žádnou podstatnou organizační schopností – ani strategickým zájmem – destabilizovat Evropu prostřednictvím dalekosáhlých akcí. Muslimské bratrstvo není al-Ká’ida ani Islámský stát.

Nabízí se nietzscheovská otázka: Proč tak Zeman pravil? Zdravý úsudek a bazální inteligence ho zjevně opouštějí rychleji a hromadněji než uprchlíci Sýrii. V rámci tohoto faktu a jeho nezměrné ješitnosti asi nějak potřebuje zdůvodnit onen nesmysl, který vypustil z úst dřív. Potřebuje najít „organizátora“. Na mocné entity, jako Írán a Saúdská Arábie, si netroufne, mohlo by to ohrozit naši zahraniční a obchodní politiku, i když jen zcela marginálně. Neškodní a bezzubí Bratři jsou tedy „dobrá volba“, od nich žádná nóta nepřijde a Zeman, kdo ví, si nakonec může ohřát svoji vystydlou dršťkovou v Káhiře, Rabatu anebo v Dubaji.

Potíž je, že tato nehoráznost je pro pověst České republiky daleko škodlivější než Zemanovy předchozí výroky, jakými byla třeba dehonestace Peroutkova odkazu, jeho lži o Karlu Schwarzenbergovi či prezidentovy opilecké eskapády. Zatímco většině jeho voličů jsou Zemanovy řeči o Muslimských bratřích fuk neb nerozeznají mahárádžu od Berbera, ručník na hlavě jako ručník na hlavě, pozorovatelé a experti ve světě už definitivně českého prezidenta odepíšou jako nacionalistického hlupáka. Těžko se jim divit.