V Saúdské Arábii mohou ženy řídit auto jen v některých odlehlých venkovských oblastech

V Saúdské Arábii mohou ženy řídit auto jen v některých odlehlých venkovských oblastech Zdroj: Profimedia.cz

Saúdská Arábie je spojenec Západu. Zasloužila by si spíš bombardovat

Západní média věnovala té zprávě velkou pozornost. V komunálních volbách v Saúdské Arábii mohly minulou sobotu poprvé volit (i být voleny) ženy. Ano, je to velká změna. Ovšem když se podrobněji podíváme na to, co se v této zemi odehrává a co tento stát podporuje, měla by na něj mířit ještě větší sprška kritiky. Dokonce je zřejmé, že toto bohaté ultrakonzervativní království je zásadním nebezpečím pro svět.

Podívejme se nejdříve na ty „velebené“ sobotní volby.

O tom, že ženy budou moci v obecních volbách hlasovat a být voleny, rozhodl zemřelý král Abdalláh na podzim 2011. Situace v mnoha oblastech života je totiž v Saúdské Arábii už dlouho těžko udržitelná. Pracovní síly chybí, ženy jsou přesto většinou zavřené doma. Přitom bohatší lidé a střední třída posílají často studovat své děti do ciziny.

A návrat takových vzdělaných a tím i emancipovaných dcer je problémový. Chtějí se zapojit do veřejného života, ale je to pořád velmi složité. Odolat podobnému vnitřnímu pnutí ovšem nedokáže trvale ani radikální islamistický režim. I ženám se postupně proto něco málo musí nabídnout.

Ženy se například podle zákona mohly k posledním volbám registrovat i samy, ale toho jich využilo jen několik. Ostatní spoléhaly na povolení „zákonného zástupce“. Mnohým to muži neumožnili. Samotné hlasování probíhalo nadále podle způsobu apartheidu – ženy musely hlasovat v jiných místnostech, než muži.

Saúdská Arábie má kolem 31 milionů obyvatel, z kterých je asi 9 milionů cizinců najatých na různé práce. Ti hlasovat nemohou. Pro komunální volby se registrovalo pouze 1,7 milionu lidí (mezi nimi 100 tisíc žen) a z nich odevzdalo hlasy 702 tisíc obyvatel. Takže účast k celkovému počtu obyvatel byla pramizerná. Třetinu místních rad navíc jmenuje přímo vláda. Zvoleno bylo 2106 radních a historický průlom má být v tom, že je mezi nimi i prvních 20 žen. 

Absolutistická královská vláda Saúdské Arábie sice povolila zvolení několika žen, což může oblouznit některé naivní lidi na Západě, ale jinak dál pokračuje (za dlouholetého přikyvování vyspělých demokracií) ve své nesmírně destruktivní činnosti, která podporuje po celém světě islámské fundamentalisty a tím nepřímo i terorismus. Pokud by měl západní svět skutečně proti někomu bojovat, tak je to politika Saúdské Arábie. Jenže kdo si to proti producentovi ropy dovolí?

Saúdové dali podle odhadů odborníků v posledních dekádách desítky miliard dolarů na podporu šíření radikálního islámu (u nich se jmenuje wahhábismus) po světě. Financují nejrůznější islámská centra, nadace, výstavbu mešit, nemocnic, škol a chtějí nastolit právo šaría. Pomocí petrodolarů šíří svoje představy o světě, které jsou zcela neslučitelné s našimi. Činí tak všude, i v České republice. V některých částech Afriky to už vedlo až k rebelii desítek islamistických ozbrojených skupin proti místním vládám.

Dlouho se o tom všem cudně mlčelo, dnes se proti tomu ohrazují i umírněné politické síly na Západě. Ale nikdo s tím ve skutečnosti nic nedělá.

„Skončila doba zavírání očí. Ze Saúdské Arábie jsou v celém světě financovány wahhábistické mešity. Z těchto komunit vychází řada nebezpečných islamistů,“ řekl nedávno Sigmar Gabriel, německý ministr hospodářství a energetiky i předseda sociálnědemokratické SPD. Co ale konkrétně s tímto problémem udělá německá vláda?

Ednan Aslan z Vídeňské univerzity pak před několika dny představil výsledky své analýzy, kterou si zadalo ministerstvo pro integraci. Výsledky jsou alarmující. V rakouském hlavním městě funguje asi 150 školek, které se dají označit jako „islámské“, a mimoto 450 podobně orientovaných dětských skupin.

Celkem tak může být islám vštěpován asi deseti tisícům předškoláků. Často se jedná o radikální názory a – mnohdy je financuje Saúdská Arábie. Dalo by se čekat, že po podobném zjištění nastane povyk a situace se bude urychleně řešit. Reakce ale byla vlažná. Rakouský ministr pro integraci Sebastian Kurz označil výsledky studie za „znepokojující“. Bude prý třeba školky pečlivěji registrovat a rovněž si posvítit na jejich financování.

Připomeňme si také další prokazatelné věci, které souvisejí se Saúdskou Arábií, i když ji Západ nadále označuje za svého spojence.

Při velkých teroristických útocích na USA v roce 2001, při kterých zahynulo přes 3000 lidí, pocházelo 15 atentátníků (z 19 zločinců) ze Saúdské Arábie.

Saúdská Arábie byla jedním z pouhých tří států (dalšími byly Pákistán a Spojené arabské emiráty), které v 90. letech oficiálně uznaly vládu islamistického hnutí Tálibán, když se zmocnilo většiny Afghánistánu. Proti němu pak už patnáct let vedou válku mezinárodní koalice, včetně vojáků z Česka.

Saúdská Arábie sponzorovala a sponzoruje některé teroristické organizace. V poslední době Frontu an-Nusrá, která ovládá části Sýrie.

Podivná a nebezpečná hra Západu kolem Saúdské Arábie tak situaci ve světě dál zhoršuje a dramatizuje. V žádném případě se nám nemůže v budoucnosti vyplatit. Bohužel nikdo s tím nic nedělá.