Marine Le Penová

Marine Le Penová Zdroj: Profimedia.cz

Západ dělá z Le Penové mučednici a z Facebooku underground

Předsedkyně francouzské strany Národní fronta Marine Le Penové je u soudu kvůli svému výroku o údajné muslimské okupaci. V Německu zase státní zastupitelství vyšetřuje Facebook, protože nemaže xenofobní příspěvky.

Výrok Le Penové je z roku 2010, načasování jejího soudu je pozoruhodné - jednak se koná měsíc před místními volbami, jednak se odehrává uprostřed uprchlické krize.

Le Penová před pěti lety k okupaci přirovnala hromadné modlení muslimů v ulicích měst. Le Penová je proto stíhána za podněcování rasové nenávisti.

Facebook

Státní zastupitelství v německém Hamburku z podobného důvodu vyšetřuje sociální síť Facebook. Je to přitom jen měsíc, co se německá kancléřka kvůli “nenávistným” statusům na summitu OSN “vrhla” přímo na šéfa Facebooku Marka Zuckerbergera.

Podle Němců by Facebook měl takové statusy mazat stejně jako automaticky maže nahotinky.

Pozoruhodné je, že ještě nedávno západ oslavoval sociální sítě v souvislosti s takzvaným Arabským jarem. Právě na Facebooku se mladí lidé domlouvali, kde se sejdou, vyprávěli si příběhy a sdíleli své názory. Teď už se na stejné činnosti dívá Evropa jinak.

Neschopnost

Le Penová nejspíš odsouzena nebude. A kauza Facebook je ještě v plenkách. Ale co kdyby se to skutečně stalo?

Ponechme teď stranou spor o svobodu slova. Lepenovci by odsouzením své šéfky získali víc, než v co doufali - dostali by skutečnou mučednici.

Navíc to celé poukazuje na pochybné uvažování západní elity. Pokud je Le Penová problém, co je potom fakt, že má tak obrovskou podporu voličů? Ti jejím odsouzením zmizí?

Stejně tak Facebook. Pokud je problém tahle sociální síť, protože nemaže nenávistné příspěvky, co jsou potom ti, kteří tyto příspěvky skutečně píší? A proč je píší?

Rasismus a nenávist jsou zavrženíhodné, ale co je skutečně podněcuje? Není to nakonec neschopnost západních elit řešit smysluplně skutečné problémy?

Omezování se na pohoršování nad projevy skutečných problémů tyto problémy jen prohloubí.