Facebook

Facebook Zdroj: Profimedia.cz

Německá prokuratura vyšetřuje Facebook kvůli xenofobním příspěvkům

Státní zastupitelství v Hamburku začalo vyšetřovat internetovou sociální síť Facebook kvůli podezření, že pomáhá šířit nenávistná poselství zaměřená proti běžencům. Sociální síť se toho údajně dopustila, protože nemaže xenofobní příspěvky svých uživatelů. Dnes o tom informovala rozhlasová stanice Deutsche Welle.

Podnět ke státnímu zastupitelství podala právnická kancelář z bavorského Würzburgu. Podle ní Facebook ponechává viditelné příspěvky, které jsou otevřeně rasistické nebo útočí na lidskou důstojnost. "Facebook se (u těchto příspěvků) stále tváří, jako by se nic nedělo. Jiné případy přitom ukazují, že když Facebook chce, velmi rád příspěvky maže," uvádí se v podnětu.

Prokuratura zahájila se sociální sítí vyšetřování pro podezření z napomáhání ke štvaní proti skupině osob. Podle mluvčí státního zastupitelství ale je zatím otevřené, zda vyšetřování vyústí v konkrétní obvinění.

Už v srpnu kritizoval přístup Facebooku ke zprávám s xenofobním obsahem německý ministr spravedlnosti Heiko Maas. Podle ministra uplatňuje sociální síť dvojí metr při mazání příspěvků. Facebook automaticky odstraňuje všechny příspěvky, na nichž se objeví nazí lidé, rasistické a xenofobní příspěvky ale podle ministra i přes upozornění jiných uživatelů zůstávají dostupné.