Marine Le Penová

Marine Le Penová Zdroj: Profimedia.cz

Francozský komik nazval Marine Le Penovou „fašistickou děvkou“. Soud řekl, že je to v pohodě

Francouzský komik Nicolas Bedos ve svém sloupku pro časopis Marianne v lednu 2012 nazval šéfku populární Národní fronty Marine Le Penovou „fašistickou děvkou“. Le Penová ho zažalovala a tento týden odvolací soud v Paříži rozhodl, že vše je v pořádku. Informoval o tom web thelocal.fr.

Soudci řekli, že je „naprosto každému čtenáři jasné, že sloupek byl úmyslně provokativní“. Alespoň tak rozhodnutí popsal deník Le Figaro.

Je to už podruhé během posledních 11 měsíců, co Le Penová prohrála bitvu o udržení svého dobrého jména. V dubnu loňského roku byla také zamítnuta její žaloba, která řešila stejně problematické slovo – její politický soupeř, levý buřič Jean-Luc Mélenchon, ji nazval „fašistkou“ v průběhu prezidentské kampaně v roce 2012.

Soudy se v obou případech ohánějí tvrzením, že se jedná o hájení „svobody projevu“. Politologové se ale domnívají, že soudci dělají obrovskou chybu, protože nadávky, které prší na Marine Le Penovou, ji naopak pomáhají v její politické kariéře, protože ona sama většinou hovoří sice velmi razantně, ale slušně.