Letos to bohužel vyšlo na sobotu

Letos to bohužel vyšlo na sobotu Zdroj: Archív

MAREK STONIŠ: Seznam nových státních svátků

Bohuslav Sobotka chce hlasovat pro uzákonění Velkého pátku coby státního svátku. Vychází tak vstříc pravidelné zákonodárné snaze lidovců, kteří argumentují faktem, že den, kdy měl být ukřižován Ježíš Kristus, je pracovním volnem v mnoha dalších zemích, a to nejen v Evropě. Premiér souhlasí i proto, že podle něj jeden den volna navíc nebude mít na českou ekonomiku významné ekonomické dopady. Což je nutné brát s rezervou, protože, jak známo, Sobotka si myslí, že národní bohatství nevzniká prací, ale tisknutím peněz, přílivem eurodotací a dodržováním antidiskriminačního zákona. Což na Velký pátek vliv vskutku nemá.

K potenciálnímu novému státnímu svátku jsou vstřícní někteří opoziční zákonodárci z řad občanských demokratů a TOP 09; proti jsou samozřejmě neznabozi komunisté. Zdrženlivé je bohužel zatím Babišovo ANO; Agrofertu by asi jeden den práce v roční výsledovce přece jen chyběl. Všichni, kdo se těší na čtyřdenní velikonoční volno v kuse, budou tedy muset žít další rok v nejistotě.

Přitom mají naši politici ideální příležitost dokázat, že jsou témata, která jdou tak říkajíc napříč partikulárními zájmy stranických sekretariátů, spojit své síly a konečně přijít s návrhem, jenž bude v zájmu celého národa. Stačí se dohodnout na expertní komisi a připravit návrh nových českých státních svátků a významných dnů.

Nabízíme několik vlastních návrhů k úvaze:

Nové státní svátky:

8. březen – Svátek přistěhovalců. Jako připomínka dne, kdy Andrej Babiš získal české státní občanství.

4. duben – Den české odvahy. Upomínka na to, jak někdejší český prezident Václav Klaus přemístil při setkání s chilským prezidentem protokolární pero do své kapsy.

9. květen – Den českých korunovačních klenotů. Jako odkaz na chvíli, kdy se českým korunovačním klenotům zhluboka poklonil prezident Zeman.

8. srpna – Den vody. Den, kdy sociální demokrat a budoucí prezident Zdeněk Škromach vyfotil první selfie u svého nafukovacího bazénku.

17. prosinec – Den českého jazyka. Připomínka na významnou událost, kdy pražská primátorka Adriana Krnáčová pronesla první české slovo – kokot.

Nový významný den:

5. říjen – Den práce. Den, kdy byl založen Agrofert. Neplést se Svátkem práce, tedy dnem, kdy se nepracuje. Na Den práce se pracuje.

Další návrhy z řad občanů, občanských iniciativ a spolků přijímá podatelna Mezistranické komise pro státní svátky, významné a volné dny se sídlem v Poslanecké sněmovně, Sněmovní 4, Praha 1 - Malá Strana, ale pouze v pracovní dny, to znamená každé úterý a středu; mimo státní svátky a významné dny.

Text vychází i v tištěné verzi Reflexu č.15/2015.