Cigareta

Cigareta Zdroj: Geierunited / CC BY-SA

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Zřídí Pičín a Řitka náboženskou policii?

Boj proti kuřáctví dosahuje rozměrů džihádu. Vážně hrozí, že v „uvědomělejších“ obcích bude zakázáno kouřit i na ulici. Tím se naše země dostává zhruba tam, kde je Islámský stát. Tam se taky nekouří na veřejnosti, je to proti Alláhovi.

Server Česka justice se věnoval stejnému tématu jako Reflex před několika týdny - chystanému zákazu kouření v restauracích. Kolegové jsou ale právníci, kompetentnější čtenáři zákonů než já, proto objevili i další problém, který neprávnické veřejnosti zatím unikal. Podle nového zákona bude nejen zakázáno kouřit v hospodách a barech. Nově budou také obce smět zakázat kouření na veřejnosti - na ulicích. To už není rozumná protikuřácká kampaň, ale fanatický džihád.

Abych nepokroutil právnickou mluvu, cituji právnický server doslova: „Zákaz kouření a konzumace alkoholu může platit na náměstí, na ulicích, v obecním parku, na promenádě po obecní komunikaci podél řeky, obecního rybníka nebo parku. Zakázat kouření budou moci obce i před restauracemi a v předzahrádkách na ulicích a ve dvorech bez ohledu na to, v jakém vlastnictví je pozemek. Stačí, když půjde o veřejně přístupné místo. Pravomoc obcí vydávat takové zákazy obsahuje návrh novely zákona 379/2005 v gesci ministerstva zdravotnictví.“ Tolik Česká justice.

Dohlížet na dodržování tohoto zákazu by měly dohlížet jednotlivé městské policie, a jeho přestoupení pokutovat jakožto přestupkové jednání. Do výše pěti tisíc korun. Novela zákona pravomoci obcí nově totiž definuje takto drsně: „Obec v samostatné působnosti může obecně závaznou vyhláškou dočasně nebo trvale zakázat kouření také na veřejně přístupném místě nebo veřejnosti přístupné akci, pokud je toto místo nebo akce přístupná osobám mladším 18 let, veřejném prostranství, které se nachází v blízkosti školy, školského zařízení nebo jiného prostoru vyhrazeného pro aktivity osob mladších 18 let, jiném veřejně přístupném místě, je-li to nezbytné k zabezpečení místních záležitostí veřejného pořádku.“ Jinak řečeno – zakázat to může všude.

Zákaz kouření v prostorách pod širým nebem není žádným bojem za práva nekuřáků. Venku kouř nikoho neobtěžuje. Zakázat kouření na ulicích je proto jen a výhradně buzerace kuřáků, znepříjemňování života diskriminované menšiny, kterou se kuřáci stávají.

Proto jako další krok – neboť zákaz není opřen o rozum, ale o víru - logicky budou městské a obecní policie přejmenovány na policie náboženské, a za kouření na veřejnosti se nebude pokutovat, ale budou se za něj sekat prsty. Jako v chalífátu. Pěkně veřejně a na ulici. Pak se snad konečně podaří s nešvarem kuřáctví civilizovaně skoncovat.