Pavel Wonka

Pavel Wonka Zdroj: tydlitatova.blog.idnes.cz

PETR VRABEC: "Prostě ho nechali umřít?"

Karel Čapek se obrací v hrobě. Takhle komicky se totiž dokáže zeptat redaktorka Lidovek. Při rozhovoru s Libuší Rudinskou, který nazvala "Pavel Wonka: oběť, zrádce, nebo kluk, co chtěl být Jamesem Bondem?". Zbytek tohoto rozhovoru na obranu režisérky, proti níž se zvedla vlna odporu historiků, už tak komický není.

Nicméně, spíš než veřejná diskuse o jednom nepovedeném televizním dokumentu smete dokumentaristku Rudinskou, na deset let minimálně, žaloba a následné odškodnění. Neboť, v tomto rozhovoru vystavuje vskutku bláznivý konstrukt, že otec bratrů Wonkových byl konfident gestapa, tedy proto prý Pavel Wonka toužil být agentem StB. Aby získal uznání a moc ve společnosti, která jej považovala za outsidera.

Brrrr! Takhle pracovat s informacemi. Jak drbna z pavlače. Na otce někdo podal oznámení, že byl konfident gestapa, několik měsíců ho věznili. Poté ho s velkou omluvou propustili a nechali pracovat jako řidiče soudu (!). Taková byla "prostě" doba po válce, že si sousedi vyřizovali mezi sebou staré, třeba pozemkové, šrámy pomocí udání. Jenže, dokumentaristka Rudinská viděla jen to udání a kartu. Po dalším se nepídila. Předpokládám, že pokud jí Jiří Wonka zažaluje o pět milionů, vyhraje na první dobrou. Vždyť ona nechutným způsobem znesvěcuje památku těch, kteří se již nemohou bránit. Nechtějte slyšet to slovo, kterým jí kvůli práci s archiváliemi titulují historici i badatelé, s nimiž jsem o tom mluvil. Ale zanechme geometrie.

Celé to vypadá jako doba revizionistická, kdy se relativizuje agentství jednoho a hrdinství druhého. Za různě velkou koblihu. Nicméně. Naplňuje mě jistou nadějí, že na tom nejsme tak blbě, jedna věc. Projekt "Pravdivý příběh Pavla Wonky" na Hithitu byl se sedmi procenty finančních příspěvků ukončen jako neúspěšný. Že si koblihu sice vezmeme, ale nedáme. Když vidíme úplnou pitomost. A ten rozhovor si zcela jistě přečtěte a sdílejte, zvýšíte tím újmu rodině Wonkových a uspíšíte konec jedné špatné dokumentaristky. I když jasně, ona může ještě kontrovat a televizní dokument z distribuce stáhnout. Aby aspoň nemusela platit tolik. Ovšem pachuť zůstane. Protože pustit se do skládání nějakého historického příběhu, to chce pokoru, nadhled a znalost kontextu. A to vše Libuši Rudinské chybí. Howg.