ÚOOZ

ÚOOZ Zdroj: ČTK

VILIAM BUCHERT: Policie zasáhla proti muslimům kvůli knize. Jenže úchylná díla podporovatele teroristů zde vycházejí léta

Policie provedla v pátek zásah v islámských centrech v Praze a zadržela několik lidí. Podle všeho se akce týká kontroverzní knihy „Základy tauhídu - Islámský koncept Boha“. Problém je v tom, že myšlenky v dnešní době rozvinutých technologií omezit nelze. Navíc policie zaspala, podobných knih vyšly v češtině už desítky.

Když si najdete stránku internetového knihkupectví Kosmas, tak na ní ještě v sobotu dopoledne byly „Základy tauhídu“ k prodeji za 152 korun. Celé záležitosti se Reflex.cz jako první věnoval v textu Lukáše Lhoťana již 20. března.

Takže policie řeší věc, která dávno mezi zájemci o radikální islám koluje. Autorem knihy je Bilal Philips, jamajsko-kanadský konvertita k islámu, který žije v Kataru. Ten otevřeně podporuje islámské teroristy a jejich vražedné metody. Jeho díla jsou přitom překládána a vydávána v češtině mnoho let. Najednou takový obrat. Proč? To si policie předtím ničeho nevšimla? Nebo na to prostě jen kašlala, jako na mnoho jiných závažných problémů?

Myšlenky nechte být

Philips má kvůli svým extrémistickým názorům zakázán vstup do Německa, Velké Británie, Austrálie a Keni. To samozřejmě neznamená, že to snížilo zájem o některé jeho úchylné myšlenky. Spíše naopak. To se stane i v Česku.

Bilal Philips například tvrdí, že podle islámského práva šaría se nejedná o znásilnění, jestliže manžel vykoná sex s manželkou za pomoci fyzického násilí. Obhajuje i právo v oblastech fyzických trestů (bičování, kamenování, utínání rukou a nohou a podobně), či podporuje manželství s nedospělými dívkami (pod 15 let věku), které považuje za legitimní po vzoru zakladatele islámu Mohameda. Určité doporučení autora je možné vztáhnout i k nám: „Je nutno své neislámské vlády upřímně nenávidět a pohrdat jimi k uspokojení Alláha a udržení víry v jeho jedinečnost (tauhíd).“

Extrémisty být nenechte

Naprostá většina muslimů, kteří žijí v Česku, jsou mírumilovní občané. Jak ale již dlouhé roky upozorňuje Bezpečnostní informační služba, je mezi nimi i minimálně několik desítek radikálních fundamentalistů. Zaměřit by se proto měla policie a další orgány na ně, ne na samotnou knihu, která dává jakýsi teoretický základ pro jejich počínání. Knihu a myšlenky nikdo nezastaví a neomezí.

Pokud ale někdo „upřímně nenávidí“ české vlády a místní zvyklosti a chce v tomto směru i něco konat, je potřeba mu v tom zabránit. Jestli je držitel cizího pasu, existují způsoby, jak se podobných extrémistů zbavit.

Lze ovšem nějak dokázat, že myšlenka se už přetavuje v konkrétní čin, který narušuje a ohrožuje české zákony a pořádky? To už bude daleko, daleko těžší. Boj s knihami a celou muslimskou komunitou proto nikam nepovede. Bojovat lze pouze s jednotlivci, kteří by chtěli vykořenit naši civilizaci. V tom by měl být stát tvrdý, vytrvalý i nesmlouvavý. A hlavně rychlý.