Írán

Írán Zdroj: Profimedia.cz

JAN JANDOUREK: Írán chce jednat i se satanem. Bude muset

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že při jednáních o íránském jaderném programu se ukazuje nepřátelství, které USA chovají k Íránu a muslimům. Íránská agentura IRNA, která Chameneího citovala, zprávu vydala krátce před zahájením dalších rozhovorů o íránském jaderném programu.

„Už dříve jsme řekli, že budeme-li to považovat za účelné, budeme o některých věcech vyjednávat i se Satanem (USA), abychom odrazili to zlo. Při rozhovorech o jaderném programu se ukazuje nepřátelství Ameriky vůči Íránu, Íráncům, islámu a muslimům,“ pokračoval Chameneí, avšak ničím to nedoložil.

Írán loni se šesti velmocemi, mezi nimiž jsou i USA, vyjednal dohodu, která umožní uvolnit část sankcí, pokud Íránci omezí jaderný program.

Je požadavek Spojených států nějakým novým velmocenským imperialismem? Ne. Američané, stejně jako každý realisticky smýšlející stát, íránskému režimu nevěří. Není totiž důvod věřit režimu, který není založen na demokratických základech. Je to marné, Írán je stát řízený zaslepenými náboženskými fanatiky. Lidé ať si věří, čemu chtějí. Ale i my na Západě si můžeme věřit, čemu chceme. Stát, kde není zajištěna legitimní kontrola moci, nemá mít možnost jaderné hrozby.