trhy

trhy Zdroj: profimedia.cz

PETR HOLEC: Vyrazte na farmářské trhy! A pochutnejte si na polské klobáse

Některé věci nám, Čechům, úplně nejdou. Viz italská gastronomie, TV seriály, stavba dálnic…  Anebo farmářské trhy. Přitom původně jistě šlo o ušlechtilejší nápad než třeba pizza s hermelínem.

 

A zvlášť vezmeme-li v úvahu kvalitu potravin ve většině tuzemských obchodů, jež evidentně začíná jevit známky chemické genocidy. Ostatně že je fakt zle, ukazuje i fakt, že si průšvihu dokonce všiml i ministr zemědělství Petr Bendl, obecně méně všímavý člověk.

 

Farmářské trhy měly lidem přinést kvalitu, o níž dlouho tolik mluvili domácí producenti, jimž podle nich odpíraly místo na trhu zlé hypermarkety. Někde ji i přinesly, nebo aspoň částečně. Mezi jedovatými domácími kořalkami, nebezpečně vypadajícími pokusy o sýry či špinavými dary zahrad, které si v deficitu chuti nezadají s hypermarkety, jen stojí i víc, určitě najdete i slušnou domácí produkci včetně masných výrobků, v nichž najdete i maso. Nebo přinejmenším čerstvou, nemraženou produkci.  

 

Na farmářském trhu v pražském Karlíně, kde jsem léta žil, jste mohli například koupit čerstvého králíka nebo kapra, chcete-li se radovat z toho, že zcela běžné věci považujete za něco zvláštního. Na širší nabídku čerstvého masa včetně zvěřiny ale zapomeňte. Hřejivý pocit v srdci, že v sobotu dopoledne uděláte něco čestného fairtradového a ztrestáte nenáviděné hypermarkety, musela obstarat medovina či zelenina. A hlavně český česnek, dlouho velký hit. Pro steak pak ale stejně musíte do Makra.

 

Nyní začínají vést hitparádu jiné věci. Třeba polská kuřata prodávaná samozřejmě nejen jako česká, ale také jako farmářská; tedy z menší domácí produkce. Je to prosté: nakoupíte lacinou drůbež v Polsku a doma ji přelepíte českými štítky. Anebo ani nemusíte. Na rozdíl od nás sice o sobě Poláci neříkají, že mají zlaté ručičky, i oni ale umí přiložit ruce k dílu, když přijde z české strany dobrý nápad. Takže vám už v Polsku nalepí na tamní drůbež štítky o českém původu. A jsou prý při tom ještě bezbožnější než my; hranici denně přejíždí stovky kamionů!    

 

A nejde jen o drůbež, stejný podvod se děje i s uzeninami. Existuje nicméně i rafinovanější model. V Česku si založíte menší farmu, zatímco v Polsku nakupujete lacinou produkci; z té se obratem stane domácí farmářský produkt tím, že zboží z kamionů přeložíte do dodávky mířící na pražský farmářský trh. Řekněme, že je to zhruba stejné, jako když se z prezidentského kandidáta Miroslava Kalouska přes noc stane reprezentant pravdy a lásky, takže David Černý začne malovat pankáče. Na naší touze udělat něco dobrého pro své masovou produkcí ničené zemědělce lze prý jen za sobotu vydělat i sto tisíc. A pak že nemáme rádi polské potraviny!