Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: Profimedia.cz

Prodejme Nečase Číňanům na orgány!

Premiér Petr Nečas se včera odhlásil ze seznamu volitelných politiků. Jeho ostrý útok na české iniciativy za dodržování lidských práv v Rusku a Číně byl veden ve jménu kšeftu. Protože mravní kredit dělat premiéra demokratického státu včera ve jménu kšeftu ztratil, navrhuji prodat ho čínským komunistům na orgány. Tím se nám vyplatí víc než mít ho jako premiéra.

 

Server iDnes.cz včera přinesl zcela skandální projevy Petra Nečase na adresu českých lidskoprávních aktivit, kterých se dopustil v Brně na otevírání veletrhu.

 

"Umělé a falešné adorování takové záležitosti, jako je ruská skupina Pussy Riot, něco, co je vrcholem nevkusu, a v žádném případě něco, co symbolizuje svobodu a demokracii. Přesto se část politiků nechá unést touto módní vlnou, a má to potom dopad na toto exportní teritorium," řekl doslova.

 

Vrcholem nevkusu tedy je podpora party holek, která by i při velmi přísném posouzení jejich výtržnosti zasluhovaly pár hodin veřejně prospěšných prací. Přitom dostaly od Putina léta v lágru. Na adresu těch, co podporují přežití tibetské kultury a národa, systematicky potlačovaného a vyhlazovaného čínskými komunisty, zase prohlásil: "Vzývání tohoto směru není podporou svobody a demokracie." A ta podpora není podle Nečase ničím jiným než „dalajlamismem“. A opět, jako v případě Ruska, nám podpora Tibetu a jeho práva na sebeurčení kazí kšefty.

 

Nečas svým zvyšováním daní dal najevo, že nechápe základní hodnoty pravice. Nyní se ukazuje, že mu nejsou jasné ani základní principy fungování demokratické společnosti. Lidská práva jsou v demokratickém systému neobchodovatelnou komoditou. Nelze mlčky přihlížet ke genocidiě (jako v Tibetu) či žalářování nevinných (jako v Rusku), ani kdyby nám to mělo zkazit nějaké kšefty. Ten, kdo mlčí k porušování lidských práv z důvodů svých zisků, se stává spoluviníkem jejich porušování. Tohle všechno ale Nečas neví, a tak není možné, aby dál byl premiérem země, která chce demokracii praktikovat.

 

A protože se nadále ve funkci premiéra České republice nevyplatí, bylo by v duchu jeho argumentace lepší prodat ho na orgány do Číny, jejíž komunistické vedení nechce naštvat podporou Tibetu a které kromě útlaku Tibetu také prodává orgány popravených vězňů. Když Česká republika podle Nečasova názoru razí politiku jedné Číny, měl by si čínskou variantu demokracie, ke které vyzývá, nejprve vyzkoušet na vlastní kůži.