Čína

Čína Zdroj: Profimedia.cz

Nečas má pravdu. Ať Číňani rovnou sestaví českou vládu!

Petr Nečas to schytává ze všech stran. Dovolil si nahlas říct to, o čem se mezi podnikateli běžně diskutuje, a závěr je (skoro) vždy stejný. Česká zahraničněpolitická pozice vůči Číně je stupidní a je nejvyšší čas ji změnit.

 

Ano, pro jistou část populace to bude šok. Ale každá módní ideologie má svůj čas a jednou skončí. A primitivní plivání na Čínu by mělo skončit co nejdříve. Zajímavé je však především pokrytectví jisté části politické reprezentace.

 

Čína je velká země a málokdo si umí představit, co znamená takovou zemi udržet pohromadě, nebo ji dokonce řídit. Ano, má problémy s lidskými právy, ale ty máme v Česku také. Přesto s námi jiné západní země obchodují, nikdo nás neoznačuje za totalitu, diktaturu a podobně. Na Čínu však používáme jiná měřítka. A měli bychom s tím přestat.

 

Diplomatické vztahy s Čínou před třemi lety fatálně naboural dnešní prezidentský kandidát Jan Fischer, který si ještě jako loutkový premiér pozval do Kramářovy vily dalajlamu. Lidé z čínské ambasády přitom Fischerovi jasně vzkázali, že se může s dalajlamou scházet, kde chce, ale na vládní půdu ať ho nebere. Fischer si však myslel, že to jenom taková hra, asi jako s Paroubkem a s Topolánkem.

 

Ale hra to nebyla. Číňani se urazili. Od té doby tu žádná čínská státní návštěva na nejvyšší úrovni nebyla, ani v Pekingu nemá premiér (ani prezident!) šanci na přijetí. To je prostě fakt.

 

Čína přitom není žádná „zkurvená komunistická země“. Poslechněme si, co například o Číně nedávno prohlásil podnikatel Zdeněk Bakala, který dnes pečuje o humanistický odkaz Václava Havla. „Mají velmi sofistikovaný systém řízení. Nejsou to žádní aparátčici z politbyra, ale velice vzdělaní lidé používající západní metody řízení ekonomiky,“ uvedl Bakala v rozhovoru pro Wall Street Journal.

 

 

 

Bakalův přítel Karel Schwarzenberg, který je dnes i díky Bakalovým penězům ministrem zahraničních věcí, má však na věc jiný názor. „... ten projev mezi řádky říká, že třeba v případě exportu jde o to, hodit v případech velkých mocností otázku lidských práv přes palubu. Všude to bude interpretováno jednoznačně: že se nechceme dotýkati velkých a bohatých států,“ uvedl.

 

Byl to přitom právě Schwarzenberg, kdo vyslal do čínské Šanghaje jako českého generálního konzula megapragmatika Michala Kuzmiaka, osobního přítele Miroslava Kalouska a Richarda Hávy, člověka, který měl před lety na starosti globální propagandu ruské plynárenské společnosti Gazprom a osobně ji řídil ze své moskevské kanceláře.

 

 

Je Schwarzenberg tak senilní, že mu nedocházejí souvislosti? A nemohl by mu to vysvětlit například Bakala?

 

Povyk kolem Nečasova projevu je zkrátka fraška. Nejlepší by možná bylo, kdyby českou vládu rovnou sestavili Číňani. Vždyť umějí tak dobře používat ty západní nástroje řízení, jak říká Zdeněk Bakala.