Usain Bolt

Usain Bolt Zdroj: Profimedia.cz

Usain Bolt předvedl stometrovou Ódu na radost

Jamajčan Usain Bolt ve sprintu na sto metrů předvedl dosud nejkrásnější výkon olympiády. Bez debaty.

Stovka je nejsledovanější olympijská disciplína, zlato ze stovky vyváží deset zlatých získaných ve sportech, jako jsou akvabely, synchronizované skoky do vody, skoky na trampolíně, dětská gymnastika a dalších podobných (sami si dosaďte podle míry atraktivnosti). Bylo to skvostné představení, které si budeme ještě dlouho pamatovat.

 

Bolt předstartovní pohodu nijak nepředstíral, uvolněně vypadali i jeho hlavní rivalové Blake, Gatlin nebo Powel. Dělali do kamery vtipná gesta, bylo znát, že si je promýšleli předem, alespoň v tomto ohledu nechtěli za ním zaostat. Člověk i přes televizní obrazovku vnímal elektrizující atmosféru, která předcházela souboji o nejrychlejšího běžce planety.

 

Popravdě, Bolt mohl na stovce prohrát jenom sám se sebou – pokud by předčasně vyběhl a byl by diskvalifikován, jako se mu to stalo na posledním mistrovství světa. Jakmile po padesáti metrech natáhl krok, ostatní už se jenom dívali na jeho dlouhá záda. Čas 9,63 znamenal obhajobu pekingského zlata, pouhých 5 setin vteřiny za vlastním „svěťákem“ z roku 2009. Dobře si vedli také Blake a Gatlin, jenže neměli šanci. Byli rádi, že mají medaile.

 

 

Usainův běh na sto metrů sledovalo v hledišti osmdesát tisíc fandů, z nichž někteří za svoje místa zaplatili v přepočtu dvaadvacet tisíc: kdyby stál lístek průměrně deset tisíc, dělala by tržba osm set milionů korun, což je mimochodem částka, na níž přišel zahajovací ceremoniál.

 

Bolt si všechny diváky podmanil, v jeho případě je to pravidlem, protože všude, kde se ocitne, „diktuje“. Však si to sami můžeme každoročně ověřit na vlastní oči na Zlaté tretře v Ostravě. Sice o sobě tvrdí, že legendou bude, až vyhraje dvoustovku, ale nejenom pro mě je jí už teď.

 

Bolt je ideální reklamou na sport, v jeho podání je to skoro legrace – něco samozřejmého a lehkého. Jako by vystoupil z animovaného filmu. Když běží, usmívá se… Jak by ne, když se v euforii zapomíná dotýkat hřebíky treter dráhy. Mimochodem, běh je nejlevnější disciplína, stačí trenky a tenisky. Na Jamajce to vědí.