Protestní akce odborářů na pražském Palackého náměstí, 8.12.2010

Protestní akce odborářů na pražském Palackého náměstí, 8.12.2010 Zdroj: Adam Kolář

Zrušení stávky soudem byla chyba, do budoucna to zhorší i politickou situaci

Pokud jste měli na toto pondělí plán, jak se dostat do práce či do školy, i když vlaky neměly jezdit a některé silnice měly být blokovány, můžete ho roztrhat. A to i přesto, že stávka bude až ve čtvrtek. Zákaz stávky, o kterém na podnět ministra financí Miroslava Kalouska rozhodl soud, nepřinese uklidnění situace. Naopak.

Podle průzkumu ČT většina lidí nesouhlasí se záměrem odborů blokovat silnice. Asi polovina je ale podporuje v jejich záměru „upozornit“ vládu na některé problémy. Ovšem nespokojených občanů je ještě daleko, daleko víc. Dokonce i těch, kteří podporují pravicové strany. Ani ne tak proto, že nechce reformy, ale kvůli neschopnosti vlády je vysvětlovat, jednoznačně prosazovat a zejména kvůli tomu, že takto rozhádaný kabinet působí slabým dojmem.


Odbory pak dostaly soudním rozhodnutím záminku ještě přitvrdit. Problematické bude, když se k nim začnou připojovat jiné skupiny, které budou ještě hlasitěji a radikálněji volat po změnách celého systému. A podobná uskupení existují a lidi k „revoltě“ či k projevům „občanské neposlušnosti“ nabádají.

 

 

Krok Miroslava Kalouska, který se na soud v případě zákazu stávky obrátil, je politicky problematický i do budoucna. Může nahnat do náruče ČSSD další voliče, přitom ti se k ní vracejí již teď v zástupech. Ale také dále oslabuje pozice ODS a samotného premiéra Petra Nečase. O něco silnější TOP 09 a neotřesitelná pozice Kalouska nemusí v příštích volbách být pro pravici žádným požehnáním. Rozhodující bude, jak se vyvinou preference ODS a nevypadá to, že by ty se chystaly ke skoku nahoru.


Celá situace, která se vyvinula kolem stávky, nejvíce nahrává sociálním demokratům a komunistům, kteří už pomalu mohou přemýšlet, jakou formu spolupráce naváží. A to je věc, která bude pro Českou republiku neblahá.