Premiér Andrej Babiš (ANO) vítá v ČR předsedu maďarské vlády Viktora Orbána (29.9.2021)

Premiér Andrej Babiš (ANO) vítá v ČR předsedu maďarské vlády Viktora Orbána (29.9.2021) Zdroj: Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán po summitu V4 navštívil šéfa ANO Andreje Babiše (27.2.2024)
Andrej Babiš v Budapešti: S Orbánem, ale i s exprezidentem Klausem (4.5.2023)
Maďarský premiér Viktor Orbán po summitu V4 navštívil šéfa ANO Andreje Babiše (27.2.2024)
Expremiér Andrej Babiš se setkal s maďarským premiérem Viktorem Orbánem (prosinec 2023)
Před návštěvou Miloše Zemana se Viktor Orbán stihl sejít ještě s expremiérem Andrejem Babišem (ANO)
6
Fotogalerie

Petr Havlík: Babiš chystá hit pro příští volební kampaň – bude rozdávat uherák

Příští rok v říjnu budeme opět volit svoje zástupce do Poslanecké sněmovny. To není tak daleko. Není tedy divu, že volební kampaň již de facto běží teď, ona vlastně frčí nepřetržitě. Favoritem je hnutí s dominantním lídrem. Po neúspěšných minulých volbách a po prohře ve volbách prezidentských si bude chtít rodák z Bratislavy spravit chuť a opět převzít nadvládu nad českou krajinou.

Pojďme si shrnout, copak se nám to odehrává ve středoevropském prostoru. Babiše podporuje Orbán, Babiš podporuje Fica a Pellegriniho, Orbán podporuje Fica a Pellegriniho, Fico a Orbán staví most na Východ, Babiš podporuje Orbána, Fico a Pellegrini podporují Babiše a Orbána. Takže nám z toho logicky vychází uherská koalice, která nahradí umírající Visegrádskou čtyřku. Z osudí vypadlo Polsko, které nebude nikdy poklonkovat Rusku a svého klíčového partnera má v USA, a toto schéma platí pro dnešní polskou vládu i její opozici.

Naši brzkou uherskou koalici (1 plus 2 – jeden z Dolních Uher a dva z Uher Horních) spojuje mnohé. Ano, Fidesz i Smer jsou politické formace vůdcovského typu. Všichni tři vůdci mají podobné osobnostní rysy a jsou brutálními technology moci. Mají tendenci moc kumulovat, zneužívat ve svůj prospěch státní aparát a média. Jsou mistři populismu a manipulace. Bez zábran propojují politiku s byznysovým světem. Spojuje je také náklonnost k ruské verzi „míru“ v současném konfliktu na východě Ukrajiny. Cudně zamlčují rozdíl mezi obětí a agresorem. Ve strukturách EU a NATO působí tak či onak jako trojské koně Ruska.

Vzpomínáte na Babišův vstup na politické hřiště? Symbolem jeho tehdejší kampaně v roce 2013 se staly koblihy z jeho pekáren, které rozdával lidem. Babiš má i Kostelecké uzeniny, kde se nyní rodí plán na hit pro volební kampaň 2025. Ano, bude to symbolický uherák, populární salám, k němu se bude rozdávat i pečivo z Penamu. Program ANO bude jednoduchý – „Chceme mír, dobré jídlo a klid na práci“. Fico s Orbánem přijedou osobně, aby podpořili svého kumpána. „EU je fuj, nezvládla covid, migraci, energetickou krizi, podporuje pokračování války na Ukrajině a vůbec nám ničí životy.“ O dotacích z EU se bude takticky mlčet. Uherskou partu podpoří i český proruský veterán Klaus a několik „významných normalizačních umělců“. Svůj part si odehraje i Okamura se svou sestavou. Možná opět pozve do Prahy všechny evropské proruské radikály. Ti pak budou nadšeně přivítáni českými nacionalisty z Václaváku. To má u nás tradici…

Připusťme, že ty říjnové volby v roce 2025 vyhraje Babiš (a jeho chlapci a děvčata). Pokud budou mít většinu s SPD Okamury, tak mohou sestavit prouherskou vládu. Případně může Babiš lovit i jinde, což bude záležet na výsledku ostatních stran. Třeba ho napadne nabídnout vládu národní oběti ODS. Uvidíme. Do hry vstoupí pan prezident, ale i on bude muset respektovat většinu v Poslanecké sněmovně. Takže suma sumárum bude velmi záležet na tom, kolik voličů uspokojí uherák s rohlíkem. A pak jako vždy platí, že má každý národ takovou vládu, jakou si zaslouží. Ficovi, Orbánovi i Babišovi doma prošlo úplně všechno. Oni moc dobře vědí, že nejlepší obranou je útok. Mají k tomu značné zdroje i možnosti. „Lupiči, lupiči, ti nejsou hloupí, koho si nechytí, toho si koupí.“ Jsou schopní, to určitě, ale s tím dovětkem, že jsou schopni všeho.

Dnešní vládní koalici doporučuji, aby minimalizovala chyby a jejich důsledky. Za chyby se totiž tvrdě platí. Příští říjen je už blízko a spoléhat se na to, že lidé budou opět volit jenom to menší zlo, se vyplatit nemusí. Uherská koalice ví, jak chutná moc, a ví i to, že absolutní moc chutná absolutně. To je motivace jako hrom. A když se k tomu přidá beztrestnost… a penězovody!