.

. Zdroj: freepik.com

Blíží se nový stavební zákon a developeři propadají depresím

Developeři i menší stavebníci začínají propadat panice. Blíží se začátek července, kdy má začít platit nový stavební zákon. Vše má být digitalizováno a odpadnout obíhání různých úřadů, které mají do povolování staveb co mluvit. Jenže systém, na němž to vše má běhat, ještě nefunguje, stavební úřady nejsou vybaveny potřebnou technikou, a dokonce chybí klíčové prováděcí vyhlášky k zákonu. 

Podle ministerstva jsou v připomínkovém řízení a budou k dispozici do konce května. To je ale už opravdu hodně pozdě a strach z kolapsu celého stavebního řízení.

Zatím je extrémně pomalé, ale hrozba, že v půli roku se zastaví, úplně není zdaleka nereálná. A místo miliardových přínosů ze zrychleného řízení mohou vznikat miliardové ztráty z jeho absolutního zastavení.

Dušan Kunovský, šéf a majitel největšího developera v zemi, společnosti Central Group, před pár dny na konferenci Summit stavebního rozvoje dost pesimisticky prohlásil, že „doufají v nejlepší, ale připravují se na nejhorší“. A je realitou, že těžko seženete kohokoli z branže, který by vám mezi čtyřma očima neřekl, že tomu průšvihu už se nejde vyhnout. A kdo chce v dohledné době začít stavět, musí se snažit dát si žádost o povolení ještě podle starých předpisů.

Ministr pro místní rozvoj, pirát Ivan Bartoš, šéf strany, která má dostupné bydlení jako jeden z klíčových taháků svého programu, je mezitím úplně v klidu a chlubí se, jak skvěle postupují vpřed. Například zákonem, který má upravit nájemní bydlení tak, aby bylo atraktivní a dostupné. A mladí lidé neusilovali tolik o vlastní bydlení na drahou hypotéku. Když si stejně jen tak kvůli nefunkčnímu stavebnímu řízení ten byt či barák nepořídí.

Vést k tomu má zákonem omezené řetězení ročních nájemních smluv, aby měl nájemník jistotu delšího nájemního vztahu. A protože majitelé krátké smlouvy nabízejí i proto, že se potýkají často s obtížnou vymahatelností dlužného nájemného a faktickou nemožností vystěhovat neplatiče z bytu, zavede se speciální institut nájmu, kdy majiteli bytu bude stát garantovat placení nájmu a případnou úhradu poškození zařízení bytu. Takže místo řešení obtížného vymáhání práva budou lidé řádně platící své závazky ze svých daní garantovat bydlení nezodpovědným drbanům. Nakonec to nejspíše nebude tak horké, protože majitelé bytů se do takových vztahů se státní garancí, o jejíž plnění se budou následně handrkovat roky se státními úředníky, nepohrnou.

A tak se zdá, že dostupnost bydlení a rozvoj bytové výstavby vůbec nakonec může být skutečně volebním trhákem. Ale rozhodně ne pro tuto vládní koalici, která to odskáče s Piráty celá.