Protesty českých zemědělců (únor 2024)

Protesty českých zemědělců (únor 2024) Zdroj: ČTK / Petrášek Radek

Protesty českých zemědělců (únor 2024)
Protesty českých zemědělců (únor 2024)
Protesty českých zemědělců (únor 2024)
Protesty českých zemědělců (únor 2024)
Protesty českých zemědělců (únor 2024)
7
Fotogalerie

Traktorová blokáda Prahy aneb Politická hra v režii radikálů z proruských demonstrací

Sdružení My zemědělci anoncuje protest, během kterého má až tisíc traktorů zablokovat pražskou dopravu. Od této akce se distancují klíčové zemědělské asociace. Pořádají ji radikálové, kteří se účastnili demonstrací aktivistů Vrabela a Rajchla nadbíhajících zájmům Ruska. Jaké jsou jejich skutečné cíle?

Nespokojenost zemědělců se šíří v řadě evropských zemí. Proti minulosti jsou demonstrace masivní, vlády ani Evropská komise je nemohou brát na lehkou váhu. Demonstrace jsou namířeny proti unijním „zeleným“ plánům obsaženým v Green Dealu.

Adresátem Brusel

Z jejich úhlu pohledu jsou tyto plány skutečně někdy příliš striktní a likvidační pro některé obory. Patří sem požadavky na povinné snižování chovu skotu kvůli vypouštění metanu do ovzduší, povinnost nechat část zemědělské půdy ladem a nárůst byrokracie, snižující konkurenceschopnost Evropanů proti zbytku světa.

Evropští zemědělci požadují zmírnění pravidel Green Dealu, osekání administrativních povinností, vyšší výkupní ceny a regulaci dovozu levnějších surovin z dalších zemí včetně Ukrajiny, které nejsou svázány tak zbytnělými předpisy. Je ovšem nutné připomenout, že poslední dva požadavky se obracejí proti zákazníkům a nižším cenám potravin. A dovoz ukrajinských produktů je u nás marginální.

Se zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu a Asociace soukromého zemědělství jednala vláda. Dohodla se s nimi na změnách, které bude prosazovat doma i na unijní úrovni.

Agrární komora se připojí ke společnému protestu zemědělců několika zemí 22. února na hranicích. Nechce komplikovat dopravu, její manifestace není namířena proti vládě, ale vysílá vzkaz do Bruselu. Unijní zemědělci jsou vlivnou lobby a na vlnu jejich protestů už reaguje Evropská komise, jež chystá zmírnění některých pravidel.

Rozkol mezi zemědělci

Domácí situace je specifická nejednotným postupem, jelikož paralelní čtyřdenní demonstraci chystá i úzká skupina radikálů, kteří chtějí nespokojenosti zemědělců zneužít ke svým polickým cílům. Proto vznikla iniciativa My zemědělci, jež chce vyslat do Prahy stovky traktorů a zablokovat dopravu v centru hlavního města.

Všechny klíčové agrární asociace se od této akce distancovaly už jen vzhledem k tomu, kdo ji organizuje. Některé požadavky iniciativy jsou totožné, jiné nereálné. Žádají vládu o odstoupení od Green Dealu, což by vyvolalo závažné ekonomické dopady nejen na zemědělský sektor.

Nabízí se otázka, proč organizátoři blokády neposlali traktory do Prahy v době, kdy Zelenou dohodu schválila Babišova vláda na summitech v letech 2019 a 2020. Následně podpořila unijní klimatický zákon, který učinil „zelené“ cíle právně závaznými, a nevyjednala přitom na rozdíl od jiných členských států žádné výjimky.

Ještě v lednu 2022 Babiš obhajoval podporu Green Dealu bilionem korun na investice. „Je to pro nás výhodné. Uvažovat o vystoupení ze Zelené dohody vůbec není namístě,“ prohlašoval tehdy. Jinou věcí je, že dnes se k tomu nehlásí a podporuje nátlakové akce podle jeho mínění „chudáků zemědělců“ proti vládě, která je prý ničí kvůli němu.

Agrofert, největší tuzemský hráč na zemědělském a potravinářském trhu, přitom v roce 2022 dosáhl rekordních zisků. Podobně si vedli další velkoagrárníci vyrůstající z postsocialistických zemědělských struktur. Důvod, proč mluvčí skupiny My zemědělci nedemonstrovali proti Babišově vládě, je prostý, stačí se podívat na jejich složení.

Kdo stojí za blokádou?

Hlavními tvářemi jsou bývalý prezident Agrární komory Zdeněk Jandejsek a bloger Daniel Sterzik zvaný Vidlák, který byl do loňského roku zaměstnancem firmy Navos ze skupiny Agrofert. Méně známou tváří je starosta obce Kozojídky Otakar Březina, jenž patřil donedávna k významným představitelům Rajchlovy strany PRO.

Klíčovou postavou je Jandejsek, majitel společnosti Rabbit CZ se sedmimiliardovým obratem. Je přezdívaný „malý Babiš“, jelikož kopíruje byznys model Agrofertu propojujícího agrární a potravinářský průmysl. Patří do skupiny velkoagrárníků, kteří měli v Babišově éře dotační žně a nemohli si na nic stěžovat.

K nim se připojil odborový předák z Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek, od jehož třídního revolucionářství se distancoval i šéf konkurenční odborové organizace ČMKOS Josef Středula.

Dufek se prezentuje odporem vůči živnostníkům a zahraničnímu kapitálu. Spolu s dezinformátorem Vidlákem zneužili i stávku učitelů, což přispělo k diskreditaci spoluúčasti odborářů. Nyní hrozí totéž širšímu zemědělskému stavu.

„Takové akce nejsou v zájmu sedláků. Jsou to aktivity, které mají za cíl rozkolísat zavedené demokratické struktury,“ uvedl předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. Podle něj za chystanou blokádou stojí česká dezinformační scéna.

„Je to koneckonců i vidět na jejich požadavcích, kdy chtějí například nastolit vládu odborníků bez současných parlamentních stran. To je destrukce politického systému,“ vysvětluje Šebek, proč se asociace od této akce distancuje.

Vrabel a Rajchl v akci

Podobné nápady poprvé zazněly na demonstracích proruského aktivisty Ladislava Vrabela, jenž umožnil Jandejskovi dvakrát vystoupit na Václavském náměstí v září 2022. Vrabelův projekt Česká republika na 1. místě rovněž počítal s demisí kabinetu a nastolením „vlády odborníků“.

Jandejsek tehdy strašil katastrofickými scénáři nedostatku potravin, chlebem za 200 korun a máslem za stovku. Tento stoupenec regulované ekonomiky socialistického střihu horoval za vyšší dotace pro agroholdingy, kvóty pro české potraviny a zachování obchodních vztahů s Ruskem. Vládu považuje za „sluhy zahraničního kapitálu“.

Loni v srpnu bouchl dveřmi v Agrární komoře, jejíž nové vedení považuje za neschopné a málo razantní. Po odtržení od Trikolory, kde plnil roli zemědělského experta, založil nové Hnutí Jasný Signál Nezávislých (JaSaN), čímž dále tříští národoveckou scénu.

Na Vrabelově pódiu se octl mezi řečníky, kteří požadovali ukončení protiruských sankcí a pomoci Ukrajině, a nákupy ruského plynu. Poté se však s Vrabelem rozhádali a z dalších akcí je vypoklonkoval. Jandejsek ještě vystoupil na mítinku Okamury, zatímco Dufek, Vidlák a Březina se stali hvězdami demonstrací Jindřicha Rajchla.

Zlikvidovat humus

Na nich zazářil hlavně Dufek. Vyzýval k blokádě Prahy, vlády a ministerstev. „Senát ukázal svoji tvář, že to je jenom trafika a koryta pro stranické funkcionáře. Musíme ten humus zlikvidovat, protože toho vláda zneužívá… Skopčáci skoupili všechny firmy a dneska nám diktují. Na druhé straně vysávají naši republiku jako pijavice,“ prohlašoval.

„Jsem přesvědčen, že je potřeba přitvrdit. Z našich kapes tahají jenom peníze a lžou. My nechceme drahé zahraniční potraviny. Můžeme blokovat sklady supermarketů. A uvidíme, kdo to vydrží, jestli oni, nebo my. Když to nejde po dobrým, půjde to po zlým,“ varoval loni na jaře.

Mluvčí traktorové blokády, od jejichž akce se distancovala většina zemědělců, jsou naladěni na stejnou vlnu. V jednom se ale Jandejsek a Dufek rozcházejí. Velkoagrárník tvrdí, že jejich zájmem není dělat lidem problémy a žádá Pražany o pochopení.

„Dopravní situace v Praze bude velice složitá,“ naznačuje naproti tomu upřímně Dufek a určitě bude blíž pravdě. Skutečné cíle organizátorů blokády jsou jiné, než deklarují. Chtějí vyvolat chaos, destabilizaci a přejí si změnu režimu.